Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Stookolie prijzen van vandaag

De prijs die men op een bepaald moment voor een liter mazout dient te betalen wordt door onder andere de overheid bepaald. De zogenaamde dagprijs voor deze brandstof, die veel wordt gebruikt als stookolie in huishoudens, is echter in veel gevallen niet de prijs die een klant ook daadwerkelijk zal moeten betalen bij de aankoop van een bepaalde hoeveelheid mazout. Op die manier is de dagprijs van de mazout als het ware niets meer of minder geworden dan een maximale prijs die een leverancier voor elke liter stookolie mag vragen.

Wat kost deze olie vandaag (juli 2024)?

De dagprijs van de mazout is tot stand gekomen door een aantal factoren te bekijken zoals onder andere de hoogte van de prijs die op de wereldmarkt voor een vat ruwe aardolie moet worden betaald. Mazout is namelijk een product dat wordt gewonnen uit de raffinage van aardolie en zal daardoor in alle gevallen door de geldende olieprijzen worden beïnvloed. Vandaag de dag kan men stellen dat er nagenoeg geen enkele dag de prijs die men voor een liter mazout moet betalen gelijk is aan die van de dag ervoor of de dag erna.

Zo kan bijvoorbeeld een crisis in één van de olieproducerende landen al een reden zijn voor een stijging van de olieprijs, en dus ook van de mazoutprijs. Veel van de olieproducerende regio’s bevinden zich immers in landen waar de politieke situatie niet erg stabiel kan worden genoemd. Maar ook natuurrampen kunnen in zekere mate de productie van aardolie in de war gooien wat dan uiteraard ook weer zijn uitwerking heeft op de hoogte van de dagprijs van de mazout.

Doordat men mazout in de meeste gevallen in relatief grote hoeveelheden in één keer koopt is het van groot belang dat de prijs zo voordelig mogelijk zal zijn op het moment dat men tot deze aankoop overgaat. De dagprijs in de gaten houden heeft hierbij meestal weinig zin. Wel kan men de kortingen die bepaalde leveranciers geven per liter mazout onderling gaan vergelijken en op die manier toch de voordeligste koop gaan doen. Bovendien kan men in sommige gevallen gebruik maken van een reclameactie van een leverancier.

Leave a Comment