Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Warm water opwekken met een zonneboiler

Een zonnecollector waarin de elektromagnetische straling, die afkomstig is van de zon, om wordt gezet in warmte wordt vaak eveneens als een zonneboiler aangeduid. Het principe waarmee een dergelijke zonneboiler werkt is vrij eenvoudig: op het moment dat een glas water voor de duur van een hele dag in de zon wordt gezet dan zal het water in het glas warmer worden. Zonneboilers maken eveneens gebruik van dit simpele maar efficiente principe. 

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler is opgebouwd uit een zonnecollector in combinatie met een voorraadvat. Door de zonnecollector zal het zonlicht op worden gevangen. De vlakke plaat collector (dit is de meest gebruikte collector) bestaat uit een zogenaamde absorber die voorzien is van een speciale coating (dit wordt een spectraal selectief laag genoemd). Deze coating heeft een hoge absorptiefactor maar daarbij ook een lage emissiefactor. De laag wordt op een metalen plaat, zoals koper of aluminium, gedampt. Aan de achterzijde van de betreffende plaat lopen dunne leidingen waardoor het collectormedium (dit is dikwijls een vloeistof maar zou even goed een gas kunnen zijn) stroomt. Hieraan wordt de gewonnen warmte afgegeven.

Aan de achterzijde en beide zijkanten wordt de absorber geïsoleerd met behulp van een dikke laag steenwol en/of polyurethaanschuim. De voorzijde ervan bestaat echter uit een plaat die meestal gemaakt is van glas dat niet alleen ijzerarm maar ook gehard is. De maximale temperatuur (de zogenaamde stagnatie temperatuur) van een zonnecollector hangt af van de hoeveelheid zonlicht dat erop zal stralen en het type collector dat men hiervoor gebruikt. 

Zonneboilers in België

Een zonnecollector zal België in de meeste gevallen op het dak van een gebouw worden geplaatst om zo optimaal zonnewarmte op te vangen. De opbrengst in België zal het meest optimaal zijn op het moment dat de hellingshoek van de zonnecollector ongeveer 45 graden bedraagt en deze in zuidelijke richting gericht is. De productie van warmte door middel van een zonnecollector is niet op ieder moment gelijk aan de vraag naar verwarmd water. Het verwarmde water zal daarom in een voorraadvat op worden geslagen. Zodra men de warmwaterkraan opendraait dan stroomt er koud leidingwater door het voorraadvat met daarin het opgewarmde water.

Technische informatie over het systeem

Zonneboilers zijn een soort zonnecollectoren die de elektromagnetische straling afkomstig van de zon om kunnen vormen tot bruikbare warmte. De werking van een zonneboiler is erg eenvoudig en kan men vergelijken met een, met water gevulde, tuinslang die men gedurende een dag in de warme zon heeft liggen. Door de warmte van de zon zal het water in de slang na verloop van tijd warmer zijn geworden.

Een zonneboiler is op een dergelijke wijze in staat om zelfs in koude periodes met behulp van zonnewarmte genoeg bruikbare warmte op te wekken om te kunnen gebruiken in de badkamer en/of keuken. Er zijn zelfs systemen op de markt die zoveel warmte op kunnen wekken dat men deze kan gaan gebruiken om bijvoorbeeld een woning mee te verwarmen.

Zonnecollector en het voorraadvat
Zonneboilers zijn samengesteld uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollectoren worden in de regel op het dak van de woning of het gebouw gemonteerd om zodoende zoveel mogelijk warmte van de zon op te kunnen vangen. Deze collector is meestal van een speciale coating voorzien zodat het absorberen van warmte nog beter kan plaatsvinden. Deze speciale coating bevindt zich aan de voorzijde van de zonnecollector terwijl aan de achterzijde van deze metalen plaat verschillende leidingen lopen waardoor een medium stroomt dat de warmte op kan nemen. In de meeste gevallen wordt hiervoor een vloeistof gebruikt maar dit zou evenwel een gas kunnen zijn.

Straling zon en temperatuur
Aan de achterkant en beide zijkanten wordt deze absorber goed geïsoleerd terwijl de voorzijde van glas is vervaardigd dat niet alleen gehard maar ook arm aan ijzer is. De maximale temperatuur die men met behulp van zonneboilers kan bereiken is afhankelijk van onder andere het type collector en hoeveel instraling van de zon men heeft op een bepaald moment. Er zijn zonneboilers die erg hoge temperaturen kunnen bereiken.

De meest ideale plaats voor de montage van zonnecollectoren is op het dak. De boiler kan dan het beste zo dicht mogelijk bij de collector worden geplaatst om te voorkomen dat er teveel warmte verloren zal gaan. Het verwarmde water kan uit de boiler worden gehaald zodra men warm kraanwater nodig heeft.

Meer informatie over de zonneboiler?
Interesse in het (laten) plaatsen van een zonneboiler? Op Energiehunter.be vind je uitgebreide informatie over deze vorm van duurzaam water opwarmen. Klik hieronder op een van de beschikbare onderwerpen voor meer informatie.