Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Warmtepomp België

Een warmtepomp is een apparaat waarmee men warmte uit de omgeving kan halen en gebruiken voor de verwarming van een woning, van zwemwater, water in de keuken of bad- en douchewater. De werking van een warmtepomp kan men vergelijken met die van een koelkast zoals men die in vrijwel elk huishouden zal aantreffen. Een koelkast is koud omdat er zich een verdamper in bevindt die voorzien is van een circulerende ijskoude vloeistof die de warmte van de voedingsmiddelen opneemt en afgeeft aan het zwarte rooster van metaal aan de achterzijde van de koelkast. Dit zwarte rooster wordt ook wel de condensator genoemd.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp berust op het feit dat warme lucht altijd van een hoog naar een laag niveau zal stromen. Dit kan men ook zien wanneer men een relatief warm flesje drank in de wintertijd gedurende een bepaalde tijd buiten zet. De inhoud van het flesje zal dan, zonder dat men er energie in hoeft te steken, afkoelen. Door warmtepomp kan op een gelijke wijze gratis warmte uit de omgeving worden gehaald. De zon heeft er immers voor gezorgd dat er in de aarde, de lucht en het water, zelfs gedurende de koude maanden van het jaar, grote hoeveelheden warmte op liggen geslagen. Deze warmte kan dan ook prima aan worden gewend om bijvoorbeeld woningen of andere gebouwen mee te verwarmen.

Rendement van het systeem
Doordat de warmte, zonder dat daar energie aan toe wordt gevoegd, altijd van een hoog naar een laag niveau zal stromen zal een warmtepomp een rendement van gemiddeld vier of zelfs meer kunnen behalen. Met andere woorden: men hoeft slechts een kwart van de energie die men nodig heeft aan te kopen (in de vorm van stroom) en dat men de overige 75 procent gratis op kan wekken met behulp van de aanwezige warmtepomp. Men kan het zelfs nog anders stellen namelijk: voor iedere euro die men aan energie in een warmtepomp stopt krijgt men vier euro aan energie terug. Men is dus nog maar voor een kwart afhankelijk van het energiebedrijf en zal dus voor een groot deel op de energiekosten kunnen gaan besparen.

Waarom een warmtepomp gebruiken?

De aarde kan worden beschouwd als een onuitputtelijke energiebron. Deze wordt door de zon verwarmd waardoor er energie te halen is uit de lucht, de aarde en het water. De instraling door de zon is per jaar ongeveer gelijk aan 50 maal de hoeveelheid energie die wereldwijd gebruikt wordt. Door onder andere gebruik te maken van warmtepompen kan men deze energie op een vrij eenvoudige manier gaan benutten en gebruiken voor onder andere de verwarming van gebouwen.

Warmtepompen zijn toestellen die een relatief lage energie kunnen benutten om deze toe te passen op hogere temperaturen. Het principe is te vergelijken met de werking van een koelkast. De warmtepomp die zich hierin bevindt neemt namelijk warmte op van de voedingsmiddelen die zich erin bevinden en geeft deze vervolgens weer af aan de omgeving. Doordat warmtepompen warmte uit de aarde, het water of de lucht halen en deze afgeven aan onder andere het water van een verwarmingssysteem in een gebouw kan men een heleboel energie besparen.

Beter voor het milieu
De warmtepompen hebben hierbij voldoende aan de opname van slecht weinig warmte om daarmee soms wel vier of meerdere malen zoveel warmte af te kunnen geven. Men hoeft dus aanzienlijk minder energie in te kopen dan men daadwerkelijk nodig heeft en gebruikt. Dit betekent niet alleen een forse besparing op energiekosten maar ook voor het milieu omdat er eveneens veel minder uitstoot van broeikasgassen plaats hoeft te vinden voor het opwekken van energie.

Gebruik in Vlaanderen
In Vlaanderen heeft het gebruik van warmtepompen ten behoeve van de verwarming van gebouwen helaas nog geen algemene doorgang kunnen vinden hoewel er wel duidelijk een opwaartse tendens waar te nemen is. In een aantal andere Europese landen zoals bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk is het gebruik van warmtepompen voor dit doel echter al meer een gebruiksgoed geworden.

Hoe zit het met premies en subsidies?
De overheid van België wil echter het gebruik van warmtepompen, en andere voorzieningen om energie mee te besparen of op een duurzame en schone manier op te wekken, aanmoedigen. Daarom zijn er verschillende financiële en fiscale regelingen in het leven geroepen om de aanschaf hiervan aantrekkelijker en uiteraard ook beter betaalbaar te maken voor meer mensen.

Alle warmtepomp onderwerpen op een rijtje

Er is ontzettend veel te vertellen over de warmtepomp. Hoe werkt het, welke soorten zijn er, hoeveel enerige kan ik opwekken, wat kost het, en wat is de terugverdientijd waar ik op kan rekenen? Onderstaand tref je een overzicht met alle gerelateerde onderwerpen. Klik op een van de begrippen voor meer informatie.