Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Vermogen van warmtepompen

Met het vermogen van een warmtepomp bedoeld men de hoeveelheid energie die gedurende een bepaalde tijdseenheid wordt geleverd. Bij een warmtepomp spreekt men daarom dikwijls van kilowattuur ( ook wel afgekort tot kWh). Een warmtepomp heeft namelijk een bepaalde hoeveelheid energie nodig om te kunnen werken. Deze energie kan in de vorm van gas zijn maar evengoed kan men er elektriciteit voor gebruiken. Er zijn installatie die werken met een lucht-lucht systeem, lucht-water of water-water systeem.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Is het vermogen belangrijk?

Het vermogen van een warmtepomp speelt een voorname rol bij het te behalen rendement (opbrengst) omdat de hoeveelheid energie die men in een bepaalde warmtepomp moet stoppen zal bepalen hoeveel energie er in een bepaalde tijd op kan worden gewekt. Zonder dat men energie toe zal voeren naar de warmtepomp zal deze namelijk niet kunnen werken en dus geen extra energie op kunnen leveren. Je kunt hier lezen hoe een warmtepomp werkt.

De juiste warmtepomp kiezen

De hoogte van het vermogen van een warmtepomp ken een bepaald minimum om te kunnen werken. Wat deze minimale hoeveelheid is hangt af van een aantal verschillende factoren. Zo speelt onder andere de grootte van de te verwarmen ruimte een belangrijke rol samen met de hoogte van de gewenste temperatuur in deze ruimte. Maar eveneens de mate waarin een dergelijke ruimte van isolatie is voorzien kan ervoor zorgen dat men een warmtepomp aan dient te schaffen die over een hoger vermogen beschikt. Dit zal het geval zijn op het moment dat er overal kieren en gaten in de ruimte aanwezig zijn waarlangs de verwarmde lucht gemakkelijk weer naar buiten kan ontsnappen. Men in dergelijke slecht geïsoleerde ruimtes dan uiteraard meer energie moeten stoppen in de warmtepomp om de ruimte voldoende warm te kunnen krijgen.

Te veel vermogen of te weinig vermogen

Op het moment dat men voldoende heeft aan een warmtepomp met een laag vermogen om een ruimte op een aangename manier te verwarmen dan kan men veel geld besparen omdat er maar weinig energie gebruikt hoeft te worden. Men zal dus fors kunnen gaan besparen op het verbruik van gas en/of elektriciteit. Hierdoor heeft men de investering die gedaan is om de warmtepomp aan te kunnen schaffen al een relatief korte tijd weer terugverdiend. Dit maakt de keuze om een warmtepomp aan te schaffen vaak een behoorlijk stuk gemakkelijker.