Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Opbouw van de energierekening

Het is de laatste tijd nogal een onderwerp van discussie: de hoogte van de energierekening. De prijs van aardgas en elektriciteit is de afgelopen jaren namelijk flink gestegen. En dat merken we iedere maand. Maar hoe is de energierekening eigenlijk opgebouwd? Waar betaal ik precies voor, en aan wie? Op deze pagina bieden we uitgebreide informatie over de de maandelijkse factuur die je aan jouw leverancier afdraagt, en aan de eindafrekening voor stroom en gas.

  • De hoogte van de energierekening wordt bepaald door een aantal factoren
  • Uiteraard de energieconsumptie: hoeveel stroom en gas heb ik verbruikt?
  • Maar ook nettarieven (de bijdrage die je betaalt aan de netbeheerder) vormen een belangrijk deel van de nota
  • Het gebruik van gas en stroom wordt belast door de overheid. Om die reden zie je op de energierekening ook verschillende heffingen en belastingen staan
  • De opbouw is gemiddeld als volgt: 40% energiekosten, 40% netbeheerder en 20% heffingen en BTW
  • Aan de kosten van de netbeheerder en de belastingen kan je niet veel doen. De prijs van gas en stroom wisselt wel per aanbieder. Met onze vergelijker vind je eenvoudig en snel een goedkope energieleverancier in België
  • Betaal je te veel? Opzeggen kan in België vrij eenvoudig. Je betaalt sinds een aantal jaren zelfs geen verbrekingsvergoeding meer.
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Energiekost

Het belangrijkste deel van de energierekening wordt gevormd door de zogenaamde energiekost. Oftewel: het deel dat je betaalt aan de energieleverancier. Dit deel verschilt dan ook sterk per aanbieder. Het deel energiekost bestaat uit een een jaarlijkse vaste vergoeding, en een variabel gedeelte.

Vaste jaarlijkse vergoeding
Elke energieleverancier rekent een zogenaamde jaarlijkse vergoeding. Dit zijn feitelijk de administratieve kosten. Denk aan de klantendienst of het versturen van facturen. Soms betaal je deze kosten in één keer aan het begin van het jaar,

De kosten van gas en stroom
Het belangrijkste deel van de energiekosten wordt uiteraard bepaald door het verbruik. Je betaalt heel simpel het aantal verbruikte kWh keer de stroomprijs en het aantal verbruikte m3 keer de gasprijs. Dit kan zijn op basis van vaste tarieven of variabele tarieven. Dit vind je allemaal netjes terug op de factuur. Benieuwd wat het gemiddelde energieverbruik in België is? Klik op de link voor meer info!

Nettarieven

Een ander belangrijk deel van de energierekening wordt gevormd door de zogenaamde nettarieven. Dit zijn eigenlijk de kosten die je betaalt om gas en stroom vanaf de bron naar jouw woning te krijgen. De distributienetbeheerders is hier verantwoordelijk voor. Je betaalt de nettarieven – via de energierekening – rechtstreeks aan jouw energieleverancier. Jouw leverancier maakt het vervolgens weer over naar de netbeheerder. We onderscheiden 3 soorten nettarieven:

  • Distributienettarieven: de kosten die je betaalt aan de netbeheerder voor het vervoer van stroom en gas. Maar ook voor de aanleg en onderhoud van het hele netwerk
  • Transmissiekosten: Dit stukje is alleen van toepassing op stroom. Het is een vergoeding die je betaalt voor het vervoer van stroom over het transmissienet van Elia. Deze kosten kunnen verschillen per netbeheerder.
  • Transporttarieven: Dit stukje is alleen van toepassing op aardgas. Het is de vergoeding die je betaalt voor het vervoer van aardgas over het transportnet van Fluxys.

Heffingen en belastingen

Net als in andere landen wordt gebruik van gas en stroom in België belast. Zo is er een energiebijdrage (ook wel bekend als accijnzen) en een federale bijdrage. Daarnaast betaal je ook een bijdrage aan het Energiefonds (ook wel bekend als Vlaamse bijdrage). Met deze bijdrage kan de Vlaamse overheid het energiebeleid verder ontwikkelen en uitvoeren. Bijvoorbeeld om nieuwe vormen van duurzame energie in te zetten.