Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Vaste tarieven

Sluit je een nieuw energiecontract af? Dan heb je grofweg 2 opties: variabele- en vast energietarieven. Bij vaste tarieven ligt de prijs van gas en stroom vast voor de gekozen contractperiode. Bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Variabele tarieven bewegen mee met de huidige marktontwikkelingen en kunnen fluctueren gedurende de looptijd van het contract. Op deze pagina zoomen we verder in op de vaste tarieven. Hoe zit het precies, wat is het voordeel, en past dit tariefplan bij mij?

  • Bij vaste tarieven wordt de energieprijs vastgezet gedurende de looptijd van het energiecontract
  • Dit kan zijn voor 1, 2, 3, 4 of 5 jaar
  • Bij de vaste energietarieven heb je volledige zekerheid. Je weet precies hoeveel je de komende periode gaat betalen
  • Verwacht je dat de gas- en stroomprijs zal stijgen de komende periode? Dan is het verstandig om te kiezen voor de vaste prijzen. Je voorkom dan dat jouw energierekening omhoog gaat om het moment dat gas en stroom fors duurder wordt
  • Het vaste tarief geldt alleen voor de energieprijs. De kosten van de netbeheerder en energiebelastingen kunnen altijd wijzigen
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wanneer zijn vaste energietarieven interessant?

Houd jij van zekerheid? En wil je niet voor onverwachte prijsstijgingen komen te staan? Dan zijn de vaste energietarieven interessant voor jou. Je weet namelijk precies hoeveel je betaalt voor gas en stroom gedurende de contractperiode. Een conflict in het Midden-Oosten waardoor de olieprijs omhoog schiet? Of andere politieke onrust waardoor aardgas opeens een stuk duurder wordt? Hiervoor heb je niets te vrezen met een energiecontract met vaste prijzen. De voordelen vatten we als volgt samen:

  • Je weet precies waar je aan toe bent gedurende de gekozen contractperiode
  • De prijs van gas en stroom kan niet opeens fors toenemen (geen verrassingen)
  • Aan de andere kant: je profiteert ook niet van een prijsdaling

Wat als de prijzen toch opeens fors dalen?

Stel je hebt net een energiecontract afgesloten voor 2, 3 of 5 jaar met vaste prijzen. Door allerlei ontwikkelingen blijkt dat de prijs van aardgas en elektriciteit opeens fors afneemt. Daar zit je dan, met een langlopend contract met vaste energieprijzen. Heb ik dan een probleem? Gelukkig valt dat in België reuze mee. Je kunt namelijk op ieder moment jouw huidige energiecontract opzeggen, en veranderen van leverancier en tariefplan. Het enige waar je rekening mee moet houden is een opzegtermijn van één maand.

Welk deel van de energierekening staat precies vast?

Kies je voor vaste prijzen, dan is het goed om te weten welk deel van de energienota vast staat, en welk deel niet. Zoals je op een energierekening met een vast tariefplant kunt terugvinden staat alleen de prijs van een M3 gas en de prijs van een kWh stroom vast. Wat voor iedereen variabel is, is als volgt:

  • Kosten voor de netbeheerder (transport van de energie en aanleg + onderhoud distributienetwerk)
  • Belastingen en heffingen van de overheid

Welk tariefplan is goedkoper, vast of variabel?

Wil jij besparen op de energierekening? Dan wil je natuurlijk weten welk tariefplan gunstiger is: de vaste- of variabele tarieven? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit verschilt enorm per leverancier, en kan per maand weer anders zijn. Vlaamse energieleveranciers passen constant de tarieven aan. Hierdoor kan het goedkoopste tariefplan per maand weer verschillen. Zie hiervoor ook het gemiddelde energieverbruik in België.

Wat we wel weten is dat de jaarlijkse vaste kosten bij vaste tarieven vaak hoger liggen. Hierdoor zien we in de praktijk vaker dat contracten met een variabele tariefformule iets goedkoper zijn. Maar of dit op lange termijn ook financieel interessant is, is lastig te zeggen. Je weet immers nooit precies of de prijzen zullen toenemen of dalen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Neem dan een contract met een vast tariefplan. En houd daarbij gewoon in je achterhoofd dat je op elk moment kan veranderen van energieleverancier zonder een boete te riskeren. Houd wel de opzegtermijn van 1 maand in acht.