Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Gas en elektriciteit België vergelijken

De meeste huishoudens in België maken gebruik van gas en elektriciteit. Aardgas gebruiken we om te koken, voor de vloerverwarming of radiatoren en voor warm tapwater uit de kraan. Elektriciteit gebruiken we voor al onze apparaten. Denk aan de televisie, het koffiezetapparaat of een elektrische kachel. Een gemiddelde rekening voor elektriciteit en gas bedraagt in België al gauw €1.200 per jaar. Het is dus den allen tijde interessant om aanbieders en prijzen van juli 2024 met elkaar te vergelijken! 

  • De meeste Belgische woningen maken gebruik van aardgas en elektriciteit
  • Aardgas om te koken, verwarmen en warm water
  • Elektriciteit voor alle (huishoudelijke) apparaten
  • Aardgas is duurder dan stroom 
  • Door zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen kan men flink besparen op de energierekening
  • Een gemiddeld gezin dat bestaat uit 2 personen verburikt ongeveer 1600 kwh stroom en 16.000 kwh gas per jaar. 
  • De gemiddelde gas- en stroomrekening ligt rond de €1.100
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Goedkoopste gas en elektriciteit

Het aardgas dat we gebruiken voor het verwarmen van onze woningen, en de elektriciteit die we gebruiken voor al onze apparaten vormen samen een flink deel van de maandelijkse lasten. Deze zien we terug op de energierekening. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te besparen op de energiekosten. 

  • De gemakkelijkste manier is door minder gas en stroom te verbruiken. Zet de verwarming een graadje lager, hang de was eens aan de waslijn i.p.v. de droger en zet elektrische apparaten echt uit in plaats van de stand-by modus
  • Een andere manier om te besparen is door elk jaar opnieuw de actuele tarieven van gas en stroom te vergelijken. Slimme consumenten stappen geregeld over van leverancier. Dit kan tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen. 

Alleen elektriciteit nodig
Niet iedereen heeft aardgas nodig. Dat komt omdat sommige huishoudens een alternatief hebben voor de gasgestookte CV-ketel. Bijvoorbeeld een warmtepomp. Een ander deel maakt nog gebruik van stookolie of mazout. In dat geval hoef je dus alleen de stroomprijzen in België te vergelijken. 

Elektriciteit- en gasleveranciers in België

Wie een nieuwe leverancier voor elektriciteit en gas zoekt, heeft nogal wat te kiezen. Het aanbod in België is enorm. Bekende aanbieders zijn Eneco, Engie, Essent, Lampiris, Luminus en Mega. Maar ook relatief nieuwe spelers als Energie2030.be, Poweo, Ecopower en Watz winnen snel terrein. De meeste aanbieders zijn zowel leverancier van gas als stroom. Er zijn ook enkele operators die zich alleen toeleggen op stroom óf gas. Meer weten over het aanbod in België? Hieronder vind je de meest gestelde vragen. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Meer weten over de verschillende operators in België? Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Heb je een vraag die er niet bij staat? Schroom niet om contact op te nemen met onze klantendienst!

Mag ik overstappen van energieleverancier?

Dat ligt aan het huidige contract. Heb jij een vast contract met een einddatum die nog niet bereikt is? Dan is overstappen wel mogelijk, maar betaal je waarschijnlijk wel een boete. Het is dan niet interessant om te veranderen van energie.

Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kan je op elk moment veranderen van gas- en elektriciteitsleverancier. Raadpleeg jouw huidige energiecontract om te kijken of dit het geval is.

Heb ik gas en stroom nodig?

De meeste huishoudens in België gebruiken zowel stroom als gas. Wel zijn er enkele uitzonderingen. Maakt jouw woning geen gebruik van een gasgestookte verwarmingsketel? Maar bijvoorbeeld een warmtepomp? Dan heb je vermoedelijk geen gas nodig en hoef je enkel stroom af te sluiten. Ook als je gebruik maakt van stookolie/mazout heb je waarschijnlijk geen gas nodig.

Een aansluiting voor stroom heeft in principe iedereen nodig. Ook als je zelf stroom opwekt via zonnepanelen. Doordat het nog niet mogelijk is om energie op grote schaal op te slaan zijn we voorlopig afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Kan ik gas en stroom afsluiten bij verschillende leveranciers?

Ja, het is mogelijk om gas en stroom bij 2 verschillende aanbieders af te sluiten. Hiervoor doe je gewoon 2 keer een vergelijking, en kies je voor beide producten de voordeligste aanbieder.

Is het goedkoper om gas en elektriciteit te combineren bij één aanbieder?

Dit verschilt sterk per situatie. Vaak ontvang je wel korting door meerdere producen (gas en stroom) bij 1 leverancier af te nemen. Maar het kan best zijn dat er net een aanbieder is met een interessante welkomstkorting voor alleen gas of enkel stroom. In dat geval kan het best interessant zijn om dit los af te sluiten.

Wel is het zo dat gas en stroom bij 1 operator onder te brengen een stuk meer gemak biedt. Je hebt immers 1 maandelijkse factuur. En voor al je vragen rondom energie kan je terecht bij 1 contactpersoon.