Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Stookolie

Stookolie is een bepaald soort brandstof die kan worden gebruikt in een dieselmotor maar eveneens in een aantal types verwarmingsinstallaties. Voor dit laatste doel wordt in ons land de stookolie voor een steeds groter deel verdrongen door het gebruik van aardgas. Toch is in België, in vergelijking tot bijvoorbeeld Nederland, het gebruik van stookolie nog wel veel meer in zwang als verwarmingsbrandstof. Hier spreekt men echter in veel gevallen over mazout in plaats van deze brandstof als stookolie aan te duiden.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat is stookolie?

Afhankelijk van de wijze van raffinage van de aardolie kunnen er een aantal verschillende soorten stookolie ontstaan. Zo kan men dan ook een onderscheid tussen zware, halfzware-, lichte variant van de stook- en dieselolie. Zware stookolie kent een verwerking die vrij moeilijk is omdat deze olie erg viskeus en stroperig is. Voordat de zware stookolie dan ook klaar is voor gebruik dient deze eerst voor te worden verwarmd. De zware stookolie wordt vandaag de dag met name toegepast in de motoren van schepen. Niet te verwarren met huisbrandolie.

Olie voor verwarming

De halfzware stookolie wordt met name toegepast voor het verwarmen van kassen in de glastuinbouw maar eveneens in motoren van schepen en grote verwarmingsinstallaties. Verder wordt de halfzware variant ingezet in de industriële verwarmingstechniek. Lichte soorten stookolie: wordt daarentegen ingezet in verwarmingsinstallaties van gebouwen maar eveneens voor de wat lichtere motoren in schepen. Een andere naam voor deze vorm van lichte stookolie is, vanwege de toepassing in verwarmingsinstallaties in woningen, huisbrandolie. Wist je dat er ook een stookoliefonds is?

Verschillende vormen van olie

De meest lichte vorm van stookolie, dieselolie, wordt gebruikt als brandstof voor dieselmotoren die worden gebruikt in onder andere personenauto’s vrachtwagens, schepen en tractoren. Een andere benaming die voor deze dieselolie vaak wordt gebruikt is gasolie. Op het moment dat de dieselolie in de landbouw of als huisbrandolie toe wordt gepast wordt hier een rode kleurstof aan toegevoegd om op die manier te kunnen voorkomen dat men de rode diesel gaat gebruiken als brandstof in voertuigen die doorgaans gebruik horen te maken van de openbare weg of schepen die worden gebruikt in de pleziervaart. De diesel die deze rode kleurstof niet bevat is namelijk behoorlijk duurder in aanschaf in verband met een opgelegde hogere accijns. Lees hier alles over de kosten van stookolie.