Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Verwarming in de woning

De mens zoekt al duizenden jarenlang beschutting tegen allerlei weersinvloeden en probeert zich daarbij te verwarmen aan vuur. Zeker bij de prehistorische mens waren dit nog open vuren maar na verloop van tijd werden de vuren gevangen in kachels en haarden. Op die manier kon men gemakkelijk in diverse woonverblijven zich warmen en er tevens voedsel op bereiden.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe warm jij je huis op?

Vandaag de dag is het gebruik van kachels en haarden niet meer zo talrijk als ongeveer een eeuw geleden. In veel woningen heeft men namelijk een centrale verwarmingsinstallatie aangelegd waarmee men dan voor de nodige warmte en comfort in huis zorgt. In tegenstelling tot in vroeger tijden was er hierdoor geen stookplaats meer nodig waaromheen het hele gezin zich schaarde maar kon elke ruimte gemakkelijk verwarmd worden. Lees verder over kachels of haarden.

Op één centrale plaats (vaak op zolder) staat dan een verwarmingsketel die water warm maakt en dat door leidingen pompt die vervolgens door heel de woning lopen en het verwarmde water naar de diverse radiatoren brengen. Radiatoren zijn een soort metalen bakken met een groot oppervlak waarin het verwarmde water haar warme aan de lucht af kan geven. Door deze afgifte van warmte zal de lucht ook warmer worden en op die manier de ruimte verwarmen tot de gewenste temperatuur.

Ketel

De verwarmingsketel kan immers in worden geschakeld met behulp van een thermostaat waarop men de gewenste binnentemperatuur ingeeft. Heeft de lucht deze temperatuur bereikt dan zal de verwarmingsketel wederom een seintje krijgen en stoppen met het verwarmen van water. Pas wanneer de temperatuur van de lucht in huis weer daalt zal de verwarming weer in werking worden gesteld. In de meeste gevallen werken centrale verwarmingsinstallaties op aardgas of stookolie. Deze kunnen door middel van speciale leidingen aan worden gevoerd. Sommige woningen hebben vloerverwarming.

Een ander systeem om gebouwen te verwarmen is de zogenaamde blok- of stadsverwarming. De vorm van verwarming maakt gebruik van warmte die op wordt gewekt in bijvoorbeeld een vuilverbranding of iets dergelijks. Deze warmte wordt eveneens met behulp van een leidingstelsel verdeeld over een aantal woningen of zelfs een heel stadsdeel. In de woningen kan men de temperatuur uiteraard naar wens van deze warmte gebruik maken.