Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Haarden

Met een haard wordt, tenminste van oudsher, een bepaalde plaats in een woning bedoeld waar er een vuur gestookt kan worden. In het verleden was die stookplaats een open vuur dat te vergelijken was met het moderne open haardvuur. Op een dergelijke stookplaats kon er bovendien gekookt worden en water worden verwarmd om de was mee te doen en om mee schoon te kunnen maken.  Liever de meest groene energieleverancier van België bekijken?

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Welke haarden zijn er?

Vandaag de dag is het bereiden van voedsel en het koken van water over het algemeen verplaatst naar de keuken. Toch zoeken nog altijd behoorlijk wat mensen de gezelligheid en de bijzondere sfeer van een haard op. Zeker in de koude en donkere wintermaanden kan een haard niet alleen voor verwarming maar zeer zeker ook voor een knus samenzijn met familie en vrienden zorgen. Bovendien is een fraai ogende haard een ware aanwinst voor ieder interieur. Omdat heden ten dage een haard met name een decoratieve functie heeft wordt deze in een groot deel van de gevallen gecombineerd met het gebruik van een centrale verwarmingsinstallatie.

Verschillende type haarden

Er zijn haarden in allerlei verschillende soorten en maten op de markt verkrijgbaar waardoor er voor ieder mens en iedere situatie wel een geschikt en passend exemplaar te vinden is die aan zowel de persoonlijke voorkeuren voldoet en ook nog eens prima past bij de rest van het interieur in een bepaalde ruimte. De brandstoffen die de verschillende haarden gebruiken kunnen variëren van hout en gas tot zelfs elektriciteit en brandbare gel. Verder zijn er nog zogeheten openhaarden, inbouwhaarden, inzethaarden maar ook vrijstaande modellen in de handel te koop.

Wat is een geschikt model?
Afhankelijk van de plaats in een pand waar de haard zal worden geplaatst, de gewenste soort brandstof, het design, de producent en niet te vergeten de persoonlijke smaak kan men op zoek gaan naar de meest geschikte haard. Nadat deze haard dan uiteindelijk ook is geplaatst kan men, als men hiervan tenminste van houdt, de haard verder nog gaan voorzien van een bijpassende schouw. Door de haard en de schouw tot een mooie compositie te maken kan men een echte blikvanger in de ruimte creëren waar deze twee objecten samen zijn geplaatst.


Accessoires

Op het moment dat een haard op een goede manier geïnstalleerd is wil men, als trotse bezitter, uiteraard er ook fraaie accessoires bij hebben die echter niet alleen passen bij de haard maar eveneens bij de rest van het interieur. Hierbij kan men dan onder andere denken aan een erg functionele vloerplaat, een decoratief haardscherm of een schitterend haardstelletje. Hoewel een groot deel van alle accessoires, die men bij het stoken van een haard nodig heeft, vaak erg functioneel dienen te zijn wil het oog doorgaans ook wat. Dus niet enkel en alleen de kwaliteit maar zeker ook het uiterlijk van de accessoires is bepalend bij het genieten van een heerlijk en optimaal brandend haardvuur.

Haardscherm
Een haardscherm bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er geen vuurspatten in het vertrek terecht kunnen komen. Bovendien kunnen kinderen niet zo gemakkelijk bij het haardvuur komen en zich daaraan dan branden. Een haardscherm kan zowel uit één als meerdere delen bestaan en gebogen dan wel recht zijn wat de uitvoering betreft. Er zijn haardschermen die gemaakt zijn van glas of een metalen raamwerk dat omlijst wordt door een vaak fraai vormgegeven metalen omkadering.

Bodemplaten
Bodemplaten bieden bij het stoken van een haard eveneens bescherming tegen vonken met als enige verschil dat deze platen op de vloer dienen te worden gelegd. Vloerbedekking zal op die manier beter tegen de hitte worden beschermd terwijl een vloerplaat ook nog een esthetische waarde kan hebben In combinatie met een haard kan de bodemplaat dan ook een fraaie compositie vormen die een ware blikvanger binnen een ruimte zal zijn.

Hoe moet ik mijn haard schoonmaken?

Om de haard goed schoon te kunnen maken en houden maar ook om deze op een correcte wijze te kunnen stoken heeft men een haarstelletje nodig dat onder andere samen is gesteld uit een pook, een borstel, een haak en een schop. Naast functioneel is een haardstelletje dikwijls ook erg decoratief. Verder hebben ook houtmanden en kolenkitten een grote waarde als het om de decoratie van de haard en de ruimte gaat. Het oogt namelijk heel sfeervol als er bijvoorbeeld naast een haard een goed gevulde houtmand en een fraai haardstelletje neer is gezet.