Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Haard Schouwen

Met de term schouw kan er zowel de stookplaats op zich maar ook de schoorsteenmantel worden bedoeld. Van oorsprong was de schouw de plaats in een woning waar het centrale vuur werd gestookt. In het begin was dit een open vuur dat niet door een wand of een mantel omsloten werd maar een aantal eeuwen geleden kwam er op een dergelijke plaats bij steeds meer huishoudens een haard of kachel te staan.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat is een schouw?

De op die manier ontstane stookplaats werd toen ook tevens de plaats waar men de warme maaltijd kon bereiden en water kon opwarmen voor bijvoorbeeld de was of voor schoonmaakactiviteiten. Doordat er bij de schouw gestookt werd was dit al snel het middelpunt in de woning waar iedereen zich, zeker in de koude tijd van het jaar, rondom de schouw verzamelde. Om te voorkomen dat de rook en het roet in de woonruimte terecht zouden komen werd de haard of de kachel in een schouw geplaatst.

De functie van de schouw

Vandaag de dag worden schouwen in veel gevallen gebruikt om een ruimte sfeer te geven en deze op een speciale wijze aan te kleden. Bovendien wordt door het plaatsen van een schouw een haard of kachel voorzien van een soort omlijsting. Hierin kunnen leidingen en afvoerkanalen dan weg worden gewerkt en op die manier aan het zicht onttrokken worden. Er zijn antieke schouwen en sierschouwen. Tegenwoordig gebruiken echter veel mensen een verwarmingsketel.

Afvoerkanalen schoorsteen

Omdat er in de schouw de afvoerkanalen lopen waarmee de verbrandingsgassen en roet, dat ontstaat bij het gebruik van de haard of kachel, is het bij wet verplicht gesteld om tenminste één keer per jaar de schouw te laten reinigen (vegen) door een erkende schoorsteenveger. Doet men dit namelijk niet dan loopt men niet alleen de kans dat er, door het verstopt raken van de afvoer, een brand in de schoorsteen uitbreekt of er het levensgevaarlijke koolmonoxidegas in de woning terecht kan komen met alle vervelende gevolgen van dien. In het geval van een schoorsteenbrand is men, op het moment dat men geen bewijs kan tonen dat de schouw geveegd is door een erkende schoorsteenveger, in een groot deel van de gevallen niet verzekerd en zal de verzekeraar de ontstane schade niet vergoeden.