Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Kachels

Kachels zijn verwarmingstoestellen, die in de meeste gevallen van gietijzer of staal gemaakt zijn en die warmte leveren doordat er een verbranding van een bepaalde brandstof in plaatsvindt. Er zijn echter een groot aantal verschillende soorten kachels op de markt gebracht die elk vaak slechts één bepaalde soort brandstof kunnen gebruiken om warmte mee te produceren. Zo zijn er onder andere kachels die warmte op kunnen wekken door middel van de verbranding van olie, gas, hout of steenkool. Maar er komen tegenwoordig steeds meer kachels in de handel die warmte leveren door elektriciteit te gebruiken.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Welke Kachels zijn er?

In de regel kan men kachels kunnen indelen naar de brandstof die ze verbruiken maar ook naar de wijze waarop ze de geproduceerde warmte aan de omgeving af zullen geven. Men onderscheidt hierin dan ook zogenaamde convectiekachels en stralingskachels. Bij een convectiekachel wordt de warmte met name afgegeven door middel van luchtwarmte waarbij in een aantal gevallen een ventilator wordt gebruikt om de warmte uit de kachel te kunnen blazen. Hierdoor zal de ruimte sneller warm worden en de warmte beter worden verspreid.

Een kachel voor voldoende warmte

Een stralingskachel daarentegen zal de geproduceerde warmte eerst opslaan voordat deze aan de omgeving af wordt gegeven. De warmte wordt dan vastgehouden door een massieve steen/stenen die deze warmte weer langzaam uit gaan stralen. Om de warmte vast te houden kunnen er verschillende soorten massieve stenen worden toegepast. Soms worden kachels zelfs aan de buitenkan van tegels of speksteen voorzien om zo de warmte langzamer af te kunnen geven. Men spreekt in deze gevallen echter niet van een stralingskachel maar van een convectiekachel omdat ze van binnenuit wel rechtstreeks hun warmte afgeven.

Een kachel is vrijwel alle gevallen gesloten, op enkele openingen na die bedoeld zijn om zuurstof in de kachel toe te kunnen laten. Dikwijls bevinden deze openingen aan de onderkant van de kachel. Kachels die vaste brandstoffen gebruiken zijn overigens wel voorzien van één of zelfs meerdere openingen (luikjes). Door middel van deze openingen kan men namelijk de brandstof toevoeren maar eveneens het as verwijderen dat tijdens verbranding is ontstaan en ook de toevoer van zuurstof in de kachel regelen. Lees hier meer over alle kosten.