Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Energiecontract opzeggen België

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je jouw energiecontract wilt opzeggen. Bijvoorbeeld een verhuizing naar het buitenland, samenwonen of veranderen van leverancier. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Kan ik zomaar opzeggen, en hoe werkt dat dan? Op deze pagina bieden we jou alle informatie rondom het opzeggen van energie in België. 

  • Een energiecontract opzeggen gaat relatief gemakkelijk in België
  • Vrijwel alle energiecontracten zijn op elk moment opzegbaar zonder daarvoor een verbrekingsvergoeding te betalen
  • Houd wel rekening met een opzegtermijn van 1 maand
  • In het geval van verhuizen naar het buitenland of samenwonen is het nodig het energiecontract op te zeggen
  • Hiervoor kun je gebruik maken van het energieovernamedocument
  • Hierop vul je de laatste meterstanden in. Op basis van dit document ontvang je vervolgens de eindfactuur van de energieleverancier
  • Ga je veranderen van energieleverancier? Dan moet je het huidige contract niet opzeggen
  • De nieuwe leverancier regelt dan namelijk het opzeggen van het oude contract en het activeren van het nieuwe contract
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe kan ik energie opzeggen?

Het opzeggen van een energiecontract gaat vrij gemakkelijk in België. Sinds 2012 kan je op elk moment kosteloos je huidige contract opzeggen. Je betaalt hiervoor dus geen verbrekingsvergoeding of andere boete. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Concreet houdt dit in dat – nadat het contract is opgezegd – het contract nog 1 kalendermaand doorloopt. In grote lijnen onderscheiden we 2 scenario’s waarbij je jouw energiecontract kunt opzeggen. Hieronder vind je meer informatie

Opzeggen bij verhuizen naar buitenland, samenwonen of overlijden
Er zijn een aantal situaties waarbij je simpelweg geen energieaansluiting meer nodig hebt. Wanneer je verhuist naar het buitenland, je gaat samenwonen met iemand die al een contract heeft, of als er sprake is van overlijden, dan is een energiecontract overbodig. Je kunt in een dergelijke situatie jouw energiecontract eenvoudig opzeggen. Zorg wel dat de opzegging op tijd doorgeeft aan de leverancier. Geef aan wat de exacte opzegdatum is om te voorkomen dat je te vroeg wordt afgesloten van gas en stroom. De procedure hierbij is meestal dat je het energieovernamedocument invult. In dit document vul je de laatste meterstanden in waarna je een eindfactuur ontvangt. Het contract zal eindigen na een maand na opzeggen (de opzegtermijn). 

Opzeggen bij veranderen van energieleverancier
Een ander scenario waarbij je jouw huidige energiecontract wilt opzeggen is het veranderen van leverancier. Dit komt steeds vaker voor. Sinds de privatisering van de Belgische energiemarkt is het voor elke consument ontzettend gemakkelijk geworden om over te stappen van stroom- en/of gasleverancier. Wie regelmatig prijzen vergelijkt weet dat het loont om regelmatig te veranderen van leverancier. Maar hoe zit het met overstappen en opzeggen? 

Hoe werkt het?
Wat voor type contract je ook hebt, je kunt op elk moment veranderen van energieleverancier. En het mooie is: je hoeft jouw huidige energiecontract niet op te zeggen. Op het moment dat jij voor een nieuwe leverancier kiest, regelt de nieuwe energieleverancier de hele overstap. Jouw aanstaande leverancier zorgt er dus voor dat het huidige contract netjes wordt opgezegd en dat het nieuwe contract ingaat op de gewenste datum. Het enige waar je rekening mee moet houden is een opzegtermijn van 1 maand. 

Veelgestelde vragen over opzeggen

Meer weten over het opzeggen van een energiecontract? Hieronder vind je in onze FAQ de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Wordt jouw vraag hier niet behandeld? Neem gerust op met de klantenservice!

Hoe kan ik mijn huidige energiecontract opzeggen?

Wil je jouw huidige contract opzeggen omdat je geen energiecontract meer nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je verhuist naar het buitenland, gaat samenwonen of door overlijden? Dan kan je jouw huidige energieleverancier schriftelijk op de hoogte stellen dat je het contract wilt opzeggen. Vervolgens dien je het energieovernamedocument in te vullen

Wil je veranderen van leverancier? Dan is opzeggen niet nodig. De nieuwe leverancier regelt het opzeggen van het oude contract en de inwerkingtreding van het nieuwe contract

Wat is een energieovernamedocument

Dit is een officieel document dat je invult op het moment dat je wilt opzeggen omdat je geen energie aansluiting meer nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je verhuist naar het buitenland of wanneer je gaat samenwonen. Het document wordt opgemaakt door de VREG. Je dient jouw gegevens en meterstanden in te vullen. Op basis daarvan ontvang je een eindfactuur

Moet ik een boete betalen als ik mijn contract vroegtijdig opzeg?

Nee, sinds 2012 mogen energieleveranciers geen verbrekingsvergoeding rekenen bij vroegtijdig overstappen. Je kunt dus op elk moment – zonder consequenties – jouw contract opzeggen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van 1 maand.

Wat is een opzegtermijn?

Met opzegtermijn bedoelen we de periode tussen de dag van opzegging en de dag waarop het contract definitief wordt beëindigt. Deze ligt in België op 1 maand. Wanneer je jouw contract opzegt op 10 januari, dan zal het contract worden beëindigd op 10 februari. Je betaalt deze laatste maand dus nog wel gewoon.

Moet ik bij verhuizen mijn contract opzeggen?

Als je gaat verhuizen dan neem je jouw huidige energiecontract gewoon mee naar de nieuwe woning. Het contract staat namelijk op jouw naam, en niet op jouw woning. Wel is het belangrijk dat je jouw huidige leverancier op de hoogte brengt van de verhuizing. Zij zullen vragen om de laatste meterstanden.