Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Verhuizen en energie, hoe werkt dat?

Ga je verhuizen? En wil je weten hoe het zit met verhuizen en het energiecontract? Op deze pagina vind je handige informatie over waar je op moet letten bij een verhuizing. In België werkt het zo dat wanneer je gaat verhuizen, je jouw energiecontract meeneemt. Eigenlijk staat is het energiecontract verbonden aan jou als persoon, en niet aan jouw woning. Voor een leverancier maakt het niet veel uit dat er gas en stroom aan een andere woning wordt geleverd. 

  • Wie verhuist binnen België neemt zijn huidige energiecontract mee
  • Je dient de energieleverancier binnen 30 dagen voor verhuizing op de hoogte te brengen van de verhuizing
  • Hiervoor maak je gebruik van het energieovernamedocument, een officieel document van de VREG
  • Hierop vul je de meterstanden en aansluitingsgegevens in van de de woning
  • Het is de bedoeling dat je dit document twee keer invult: een keer met de nieuwe bewoners van het oude adres, en een keer met de oude bewoners van het nieuwe adres
  • Op die manier voorkom je onenigheid achteraf over meterstanden of resterende energierekeningen
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat is het energieovernamedocument?

In het geval van een verhuizing speelt het energieovernamedocument een belangrijke (juridische) rol. Je gebruikt het formulier bij een verhuizing. maar ook in het geval van een echtscheiding of overlijden wordt dit formulier toegepast. Op het formulier vul je de meterstanden in en de gegevens van de oude én nieuwe bewoners. In totaal ontstaan er 4 energieovernamedocumenten die getekend moeten worden:

  • 2 exemplaren voor de “oude” woning (1 exemplaar voor jou, en  1 exemplaar voor de nieuwe bewoners)
  • 2 exemplaren voor de “nieuwe” woning (1 exemplaar voor jou, en  1 exemplaar voor de vorige bewoners)

Overstappen is ook mogelijk
Het is overigens niet verplicht om jouw huidige energiecontract mee te nemen naar jouw nieuwe adres. Het is ook mogelijk om een nieuwe leverancier te kiezen. Veel Belgen zien een verhuizing als een mooie kans om weer eens de prijzen te vergelijken en een goedkopere aanbieder te zoeken met een mooie welkomstkorting. In België werkt het zo dat je op elk moment jouw contract mag opzeggen en kunt veranderen van leverancier. Let op: in sommige gevallen is het zo dat jouw huidige leverancier niet levert op het nieuwe adres. In dat geval ben je zelfs verplicht om te veranderen van energie

Meer informatie over verhuizen en energie

Sta je op het punt om te verhuizen? Dan heb je vermoedelijk wel wat vragen rondom jouw energiecontract. Je wilt natuurlijk niet zonder gas of elektriciteit komen te zitten. In de onderstaande FAQ behandelen we alle belangrijke vragen rondom dit onderwerp. 

Wanneer moet ik mijn energieleverancier melden dat ik ga verhuizen?

Zorg dat je uiterlijk 30 dagen voor de dag van verhuizing contact opneemt met je huidige energieleverancier. Zo zorg je dat het de stroom- en gaslevering van het oude naar het nieuwe adres perfect overloopt.

Blijft mijn huidige energiecontract gewoon in werking?

Ja, jouw energiecontract staat op jouw naam. Deze gaat gewoon mee naar jouw nieuwe adres. Dit gaat niet op als jouw huidige leverancier niet levert op jouw nieuwe adres.

Kan ik ook overstappen als ik ga verhuizen?

Ja, je kunt ook kiezen voor een nieuwe energieleverancier op het moment dat je gaat verhuizen. Dit werkt heel eenvoudig: doe een prijsvergelijking en kies de goedkoopste of beste leverancier. Sluit het nieuwe contract af, en geef jouw nieuwe adres op. Jouw nieuwe leverancier zorgt dat het oude contract wordt opgezegd. Neem voor de zekerheid nog wel even contact op met de huidige leverancier dat je gaat verhuizen. Ook het tekenen van het enerenergieovernamedocument met de nieuwe/oude bewoners is aan te raden. Zie ook de volgende vraag.

Waarom dien ik gebruik te maken van het energieovernamedocument?

Het energieovernamedocumenten is in het leven geroepen om latere discussies en onenigheid rondom meterstanden weg te nemen. Via het document geef jij en de andere partij namelijk aan dat je het eens bent met de genoteerde meterstanden. Het heeft niet voor niets juridische waarde! Het is overigens niet verplicht om het document te gebruiken. Vaak kan een verhuizing ook telefonisch afgehandeld worden. Toch wordt in alle gevallen wel aangeraden om het document te gebruiken. 

Verhuist mijn energiecontract altijd mee?

In de meeste gevallen verhuis je jouw huidige energiecontract gewoon mee bij een verhuizing. Er zijn een aantal uitzonderingen.

1. Als je gaat verhuizen naar het buitenland of naar een regio binnen België waar jouw huidige leverancier niet actief is
2. Als je gaat samenwonen, en degene bij wie je gaat wonen al een aanslutiing heeft
3. Als je verhuist naar een all-in huurwoning waar de huurbaas reeds een energiecontract heeft

Zijn er kosten verbonden aan het verhuizen van een energiecontract?

In principe gelden er geen extra kosten wanneer je gaat verhuizen en je huidige energiecontract meeverhuist. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de verhuis wel extra geld kost:

– Wanneer je verhuist naar een regio met een hoger distributienettarief. De leverancier kan het verschil tussen het oude- en nieuwe nettarief doorerekenen. Zie hiervoor ook jouw huidige contract
– Als je de energieaansluiting op het oude adres helemaal wilt afsluiten en wilt heraansluiten op het nieuwe adres.