Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Groenste energieleverancier België juli 2024

De meeste mensen zijn het er wel over eens: er moet iets gebeuren aan de klimaatverandering die op dit moment gaande is. Ons huidige gas- en elektriciteitsverbruik heeft een sterke invloed op de opwarming van de aarde. Het verbanden van fossiele brandstoffen als olie en gas zijn slecht voor het milieu. Bovendien raken ze langzaam maar zeker op. Om die reden stappen we in België langzaam maar zeker over op groene energie. Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan een beter klimaat? Stap dan over naar een van de groenste energieleveranciers van België van juli 2024!

  • Groene stroom is stroom die wordt opgewerkt uit duurzame energiebronnen
  • Dit zijn energiebronnen die onuitputtelijk zijn (ook wel hernieuwbare bronnen genoemd)
  • Het gebruik van deze duurzame energiebronnen heeft geen impact op het milieu
  • Populaire vormen van duurzame energie zijn wind, zon, waterkracht en biomassa
  • De laatste jaren zijn de prijzen van groene stroom fors gedaald. Het prijsverschil met grijze energie is op dit moment erg klein
  • Zie ook ons overzicht met de beste en goedkoopste energieleverancier van België
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat is nu de meest duurzame aanbieder in België?

In België zijn er veel verschillende leveranciers die groene stroom aanbieden. Toch zit er ontzettend veel verschil in de herkomst van deze duurzame energie. De organisatie Greenpeace doet al jaren onderzoek naar het groene aanbod van Vlaamse leveranciers. Op basis daarvan wordt er ieder jaar een klassement geplaatst. Greenpeace kijkt naar de investeringen in hernieuwbare energiebronnen, de huidige aankoop van stroom en huidige productie en naar de totale energiemix (wat is het aandeel groen ten opzichte van het totaal). De meest recente uitkomsten van het Greenpeace onderzoek vind je hieronder.

De meest duurzame aanbieders van juli 2024

LeverancierScoreOpmerking
Cociter20/20Hernieuwbare energie in handen van de bevolking
Ecopower20/20100% duurzaam, investeert sterk in nieuwe duurzame bronnen
Energie2030.be20/20Uitstekend op gebied van investeren en produceren
Wase Wind20/20Lokale topspeler
Trevion20/20Bijzondere biogasinstallatie
Aspiravi Energy18/20Goed, op een paar kleine details na
Mega17/20Investeert fors in zon en wind
Eneco16/20Kiest als grote speler resoluut voor hernieuwbare energie
Octa+8/20Groot aandeel kolen- en kernenergie
Lampiris7/20Groot deel stroom afkomstig van vervuilde groothandelsmarkt
Ebem7/20Investeert weinig in groen, met name fossiele en nucleaire stroom
Watz7/20Draagt matig bij aan energietransitie
Elegant7/20Pure trader, investeert nauwelijks in groen
Poweo7/20Groot aandeel kernenergie
Engie6/20Nog steeds groot aandeel kernenergie
RWE (Essent)5/20Nog veel vervuilende centrales
EDF (Luminus)2/20Buit kerncentrales uit en blijft hierin investeren

Wie biedt nu echt groene stroom?

Zoals je in het bovenstaande klassement kunt zien zijn er flink wat Belgische energieleveranciers die zeer goed scoren op duurzaamheid. Van de 17 leveranciers krijgen liefst 5 spelers de volle scoren van 20 punten. Dit betreft Cociter, Ecopower, Energie2030.be, Wase Wind en Trevion. Daarbij moeten we wel vermelden dat dit vaak de relatief kleine spelers zijn die zich volledig (kunnen) richten op groene en duurzame energie. Wat je ziet is dat grote spelers als Engie, Lampiris, Luminus, Essent, Eneco en Mega hier veel meer moeite mee hebben. En dat is ook niet vreemd gezien het feit dat deze bedrijven veel meer klanten bedienen, en dus veel sneller neigen naar grijze vormen als kernenergie. Wat enkele leveranciers wel verweten kan worden is dat er nauwelijks geïnvesteerd wordt in groene vormen van energie. 

Mega en Eneco winnaars van de “grote” leveranciers

Wat met name interessant is aan de “groenste leveranciers” van Greenpeace is de goede score van Mega en Eneco. Dit zijn grote spelers met een groot klantenbestand die een belangrijk aandeel hebben in de energietransitie. Zij investeren volop in hernieuwbare energie, en de huidige energiemix is ook sterk vergroend. 

Wat is groene stroom?

Groene stroom wordt opgewekrt uit duurzame energiebronnen. Denk aan zonne-energie, windenergie, of energie gewonnen uit waterkracht of biomassa.

Welke Belgische leveranciers bieden duurzame energie?

Vrijwel alle Belgische energieleveranciers bieden groene stroom. Wel zit er veel verschil in de herkomst van deze energie. Sommige leveranciers bieden 100% groene energie uit bijvoorbeeld Belgische windmolens. Andere aanbieders kopen duurzame energie uit het buitenland in. De herkomst van dergelijke energie is een stuk onduidelijker.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

De prijs van groene stroom is de afgelopen jaren fors gedaald. Het prijsverschil met grijze energie is op dit moment nog maar erg klein. Soms is groen zelfs voordeliger dan grijs.

Valt kernenergie ook onder groene stroom?

Kernenergie is al jaren een onderwerp van discussie. Hoewel de productie van kernenergie heel weinig CO-2 uitstoot, wordt deze vorm van energie vaak niet als duurzaam of “groen” gezien. Dat heeft alles te maken met het gevaarlijke radioactieve afval wat ontstaat bij de productie. Daarnaast is voor de productie van kernenergie uranium nodig. Dit is een fossiele brandstof die wel degelijk opraakt.