Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Zonne-Energie

Zolang de zon af en toe schijnt is zonne energie oneindig beschikbaar. Door het gebruik van zonne energie dat wordt omgezet door zonnepanelen, zonneboilers, zonnecollectoren, zonnetoren of thermisch elektrische zonne energie komen er nauwelijks schadelijke stoffen voor het milieu vrij. Omdat dat deze vorm van energiewinning onuitputtelijk is, en er bijna geen schadelijke stoffen zoals CO2 vrijkomen, praten we over duurzame energie of groene stroom. De grootste voordelen van zonne-energie zijn: voldoende zonnestralen en licht, bijna geen onderhoud, veilig te installeren en duurzaam en goed voor het milieu. Zonnepanelen, zonnetoren, zonneboilers en thermisch elektrische zonne energie zijn de bekendste vormen van energie door de zon.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Zonnepanelen

Door middel van zonnepanelen op uw dak stroom produceren kan in België heel eenvoudig. Er is voldoende zonlicht in België om met zonnepanelen elektriciteit te produceren. Een zonnepaneel zorgt ervoor dat zonne-energie wordt omgezet in stroom (duurzame stroom). Bij het opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen komen geen schadelijke stoffen en broeikasgassen vrij.

Zonneboilers

Zonneboilers produceren warmte uit zonlicht en kunnen hiermee kraanwater verwarmen. De warmte die zonneboilers aan het water afgeven, ontstaat door zonnecollectoren op het dak. Deze collectoren bevatten een plaat van koper die behandeld is met een bepaalde stof die warmte van de zon kan opvangen. De leidingen van koper met water zorgen ervoor dat de zonnecollector zijn warmte aan het kraanwater kan afgeven. Zonneboilers kunnen op elk daksoort geplaatst worden. Er bestaan ook combinaties die naast uw water ook uw woning kunnen verwarmen. Zonneboilers zijn ook weer een vorm van duurzame energie, hebben geen CO2 uitstoot en zijn zolang de zon schijnt altijd inzetbaar. Ook worden er in veel gemeentes subsidies gegeven op de aanschaf van een zonneboiler en gelden er fiscale regelingen.

Zonnecollectoren
Bij het verwarmen van water en ruimtes kunnen zonnecollectoren worden ingezet. Zonnecollectoren zetten het licht van de zon om in warmte. Deze warmte kan direct gebruikt worden, maar ook opgeslagen worden in warmtepompen waarmee in de winter bepaalde ruimtes mee verwarmd kunnen worden. Met dit systeem kan men op stookkosten besparen en is de CO2 uitstoot minder.

Zonnetoren
Het systeem van de zonnetoren is dat er lucht door de warmte van het zonlicht (door middel van doorschijnende zonnecollectoren) wordt opgewarmd. Deze warme lucht zal vervolgens stijgen en een turbine aanstuwen die energie produceert.

Thermisch elektrische zonne energie
Thermisch elektrische energie is de energie van zon en warmte waar stoom mee opgewekt wordt, die vervolgens wordt ingezet om een stoomturbine aan te drijven. Op deze wijze wordt er elektrische energie opgewekt.

Elektriciteit opwekken met de zon

De energie die men tegenwoordig vaak koopt is niet alleen steeds duurder geworden de afgelopen jaren maar betekent bovendien vaak een zware belasting voor het milieu. Zeker wanneer er voor het opwekken van energie gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen zoals onder andere steenkool, aardgas en aardolie. Door deze stoffen te verbranden kan men niet alleen energie opwekken maar zullen er ook een aantal schadelijke stoffen uit worden gestoten in de lucht. Hierbij kan men onder andere denken aan het gas koolstofdioxide (CO2). Dit is een gas dat mede ervoor zorgt dat de aard steeds sneller opwarmt waardoor het klimaat op relatief korte termijn drastisch zal gaan veranderen.

Hoe groen is zonne-energie?
Niet alleen om financiële, maar ook vanwege milieuredenen, zal men steeds vaker gaan zoeken naar alternatieven als het gaat om het opwekken van energie. Men is met name op zoek naar schone, duurzame en ook nog eens voordelige manieren om de conventioneel opgewekte energie te kunnen vervangen. Naast gebruik te maken van de kracht van de wind en het water kan ook de zon haar bijdrage leveren aan de opwekking van een groene vorm van energie.

Warm tapwater en verwarming
Om het zonlicht of de zonnewarmte te kunnen gebruiken als energiebron voor het verwarmen van gebouwen of het opwekken van elektriciteit heeft men zonnepanelen of zonnecollectoren nodig. De zonnepanelen zetten het zonlicht om in bruikbare energie waardoor men dit als voeding kan gaan gebruiken voor allerlei elektrische apparaten. Zonnecollectoren zullen gebruik worden om bijvoorbeeld water op te warmen ten behoeve van warm kraanwater in de badkamer of de keuken maar eveneens om het water in een zwembad op te kunnen warmen zonder dat dit extra energiekosten met zich mee zal brengen.

Verdere toepassingen 
Zonne-energie wordt tegenwoordig al op veel plaatsen toegepast. Niet alleen ziet men op steeds meer locaties zonnepanelen op daken verschijnen maar treft men bovendien steeds meer kleinere zonnepanelen aan die voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Hierbij kan men onder andere denken aan zonnepaneeltjes op een rekenmachine, een polshorloge of een oplader voor een mobiele telefoon. Verder ziet men steeds meer tuinverlichting die is voorzien van een klein zonnepaneel waardoor het gebruik van kabels overbodig worden. Een andere toepassing die we steeds vaker zien is zonne-energie voor het opladen van de elektrische auto