Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Kolenkachel

Een kolenkachel is een bepaald soort verwarmingstoestel dat wordt gestookt, zoals de naam al aangeeft, met behulp van de verbranding van steenkolen. De warmte die bij een dergelijke verbranding vrijkomt kan aan worden gewend om vertrekken mee te verwarmen of op te koken. De kolen die men kan gebruiken in een kolenkachel kunnen voor het gebruik in huis variëren van bijvoorbeeld eierkool, cokes tot zelfs antraciet. De te verbranden kolen worden met behulp van een zogeheten kolenkit (een soort metalen emmer die speciaal is ontworpen voor het opscheppen van kolen en het vullen van een kolenkachel) in de vulopening van de kachel geschud.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een Kolenkachel

Bij het verbranden van de kolen ontstaat er niet alleen rook maar eveneens verbrandingsgassen zoals bijvoorbeeld kooldioxidegas (CO2) als er een volledige verbranding plaats kan vinden en het levensgevaarlijke en soms zelfs dodelijke koolmonoxidegas (CO) indien er geen volledige verbranding zal zijn, dus op het moment er niet voldoende zuurstof bij de verbranding aanwezig kan zijn. Al deze verbrandingsproducten dienen door middel van een schoorsteen of een rookgasafvoer naar buiten af te worden gevoerd. Wist je trouwens dat er ook kolencentrales zijn voor het opwekking en energie op grote schaal? Helaas is dit geen vorm van groene stroom.

Waarom kiezen voor een Kolenkachel?

Het grootste gedeelte van alle kolenkachel geven zogenaamde stralingswarmte af. Dit is een belangrijk voordeel omdat men dan de lucht die aanwezig is in een bepaald vertrek bij een aanzienlijk lagere temperatuur aangenaam kan doen aanvoelen. Dit kan men vergelijken met het moment wanneer men gaat zonnen in een wintersportgebied. Om het warmer of juist koeler te kunnen krijgen kan men, als persoon, dichterbij of juist verder weg van de kachel gaan zitten. In de regel wordt de warmte van een kolenkachel als erg aangenaam ervaren door veel gebruikers.

Nadelen

Als een belangrijk nadeel van een kolenkachel in huis wordt dikwijls genoemd dat er behoorlijk wat roet en stof vrijkomt wat het nodige extra poetswerk met zich mee zal brengen. Dit komt zowel door het aanvoeren van de brandstof door de woning heen maar eveneens door de verbranding van de brandstof in de kachel. Vroeger resulteerde deze soort vervuiling vaak in de welbekende en door veel mensen verfoeide voorjaarsschoonmaak waarbij alle vieze vlekken weg werden geveegd of werden bedekt onder een nieuwe laag witkalk. Een alternatieve kachel is die op olie.