Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

De Verwarmingsketel

Een verwarmingsketel, of voluit een centrale verwarmingsketel genoemd, maakt deel uit van de centrale verwarmingsinstallatie. De verwarmingsketel zorgt voor het warme water waarmee de verschillende vertrekken in een woning of een ander gebouw verwarmd kunnen worden. Een zogenaamde combiketel zorgt naast het verwarmen van het pand ook nog eens voor de warmwatervoorziening en dient dus twee doelen. Lees hier alles over de prijzen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Stookolie of aardgas
In het grootste deel van alle gevallen werkt een verwarmingsketel op stookolie of op aardgas en wordt het water in een gesloten circuit verhit met behulp van een brander. Door middel van een circulatiepomp wordt het warme water vervolgens door heel het verwarmingssysteem rondgepompt. Doordat er tijdens het verbrandingsproces rookgas vrij zal komen is het noodzakelijk om de verwarmingsketel aan te sluiten op een geschikt afvoerkanaal zodat dit gas veilig naar buiten af kan worden gevoerd. Door middel van een thermostaat kan de temperatuur van het water in de verwarmingsketel worden geregeld.

Veilig en efficiënt
Het gebruik van een verwarmingsketel op een centrale plaats is aanzienlijk efficiënter dan indien men in iedere afzonderlijke ruimte een aparte warmtebron neer zou zetten. Bovendien is, doordat er bij een verwarmingsketel gebruik gemaakt wordt van verbranding in een gesloten systeem, is de kans op een vergiftiging met het dodelijke gas koolmonoxide minimaal. Een verwarmingsketel wordt hierdoor dan ook nog eens een toestel dat uiterst veilig is in het gebruik.

VR en HR Ketels
Door de alsmaar stijgende prijzen die betaald moeten worden voor energie van de laatste decennia is het rendement van een verwarmingsketel een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Hierdoor heeft men heden ten dage niet alleen meer de keuze uit een aantal verschillende modellen conventionele verwarmingsketels maar eveneens uit een scala Verbeterde Rendement ketels (VR-ketels) en Hoog Rendement ketels (HR-ketels). Deze nieuwe generatie van verwarmingsketels hebben een aanzienlijk hoger rendement dan de oude exemplaren die nog een groot deel van de energie om niet konden zetten in nuttige warmte. Het gevolg was dat er een grote hoeveelheid warmte verloren ging en eenvoudigweg door de rookafvoer naar buiten af werd gevoerd zonder dat iemand er profijt van had. Bovendien zorgde deze uitstoot van warmte mede voor een nog snellere opwarming van de aarde. Deze apparaten hebben we onderhoud nodig.