Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

De prijs van een CV Ketel

Met een dikke winterjas voor de televisie gaan zitten en al rillend en bibberend onder een ijskoude douche gaan staan. Dit zijn uiterst vervelende gevolgen van een defecte verwarmingsketel op een erg koude winterdag. Het is om deze reden dan ook erg belangrijk om de verwarmingsketel op tijd te gaan vervangen door een nieuw exemplaar. Op het moment dat men een dergelijke vervanging op het juiste moment doet kan het ook nog aanzienlijk wat financieel voordeel op gaan leveren. Een doorsnee verwarmingsketel gaat ongeveer 15 jaar lang mee. Het is dan ook aan te bevelen om na een jaartje of 10 uit te gaan kijken naar een nieuwe exemplaar.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Reparaties

Blijkt dat na zo’n 10 jaar de ketel nog een reparatie van een aantal honderden euro’s moet ondergaan dan is het dikwijls verstandiger om een nieuwe ketel te gaan kopen. Vanaf welke kosten men nu het beste de verwarmingsketel kan vervangen is niet altijd precies aan te geven. Dit hangt namelijk onder andere af van de staat van het onderhoud van de betreffende verwarmingsketel. Verder kan een verbouwing een goede gelegenheid zijn om de oude verwarmingsketel te gaan vervangen bijvoorbeeld omdat het vermogen niet toereikend meer is of omdat men de ruimte anders in wil gaan delen.

Defecten
Maar ook zonder defecten is het niet buitengewoon om de oude verwarmingsketel te gaan vervangen na verloop van tijd. Verwarmingsketels worden immers alsmaar zuiniger met energie. Een nieuwe ketel kan voor een aanzienlijk lagere energienota zorgen. Maar niet alle nieuwe verwarmingsketels leveren een even grote besparing van energie op. Er zijn namelijk drie verschillende soorten ketels: de ketel met een conventioneel rendement(CR), een verbeterd rendement (VR) en een hoog rendement (HR). Men bespaart met een VR-ketel per jaar enkele tientallen euro’s op de energienota in vergelijking met een conventionele ketel. Een HR-ketel bespaart zelfs gemiddeld per jaar een paar honderd euro op jaarbasis. De aanschafkosten van een HR-ketel zijn echter wel wat hoger dan die van een conventionele verwarmingsketel. De gemiddelde prijs van een HR-ketel is al gauw een paar honderd euro duurder dan een conventionele ketel. De energiebesparing ervan maakt echter veel goed.


Wat kost een verwarmingsketel?

Het is niet mogelijk om een exacte prijs te noemen als het gaat om de aanschaf van een verwarmingsketel. Dit is pas mogelijk als men weet welk type ketel men aan wil gaan schaffen. Kiest men namelijk voor een conventionele verwarmingsketel, die minder zuinig met energie omspringt dan bijvoorbeeld de Verbeterde Rendement ketel of de Hoog Rendement ketel doen, dan zal men uiteraard minder geld op tafel hoeven te leggen dan voor een type ketel dat energiebesparend te werk gaat.

Verder zal de prijs van een verwarmingsketel mede worden bepaald door het vermogen en de capaciteit van het toestel. Afhankelijk van de grootte van de ruimte die men met behulp van een bepaald type verwarmingsketel wil gaan verwarmen kan men het benodigde vermogen en de capaciteit van de ketel gaan bepalen. Een leverancier van verwarmingsinstallaties kan aan de hand van de nodige gegevens bepalen welke ketel het meest geschikt is voor gebruik in een bepaalde situatie.

Zuinige HR-ketels

De meest dure verwarmingsketels van dit moment zijn de zogenaamde Hoog Rendement Elektriciteit ketels. Dit zijn namelijk niet zomaar HR-ketels maar gebruiken de warmte uit de rookgassen om elektriciteit mee op te kunnen wekken. Op die manier gaat er geen energie meer verloren en benut men de volle 100 procent van de aangekochte energie. De hoge prijs die men doorgaans voor dit door verwarmingsketels moet betalen heeft men echter al na een relatief korte tijd weer terug weten te verdienen omdat men niet alleen op gas maar ook op elektriciteit zal gaan besparen. Bovendien komt men, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor subsidie en fiscale voordelen van de overheid bij de aanschaf van een HRE-ketel.

Als het gaat om verwarmingsketel is het dikwijls het geval dat hoe zuiniger het toestel omgaat met energie hoe hoger de aanschafprijs doorgaans zal zijn. Door een goedkoop exemplaar aan te schaffen dat veel energie verloren laat gaan zal men uiteindelijk meer geld moeten betalen dan voor een duurdere variant die een groter deel van, of zelfs alle, energie benut die men in het systeem heeft gestopt. Zuinigere modellen maken bovendien eerder kans op de toekenning van een subsidie.