Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Onderhoud Verwarmingsketel

Door het gebruik van een verwarmingsketel hoeft men, in tegenstelling tot in het verleden, niet van tijd tot tijd met de nodige brandstof te gaan sjouwen en het warmtetoestel bij te vullen om van warmte te kunnen worden voorzien. Dit wil echter niet zeggen dat men helemaal geen omkijken meer heeft zodra men een verwarmingsketel aan heeft geschaft. Deze dient men namelijk ook met de nodige regelmaat te (laten) controleren, schoon te maken en te onderhouden. Goed onderhoud bespaart de kosten van gas.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Periodiek ketel-onderhoud

In de meeste gevallen voert men de periodieke controle ieder jaar of minimaal iedere twee jaar uit. Dikwijls wordt er een onderhouds- en /of een servicecontract afgesloten bij een installatiebedrijf waarin wordt bepaald op welke momenten dat er een controle zal plaats dienen te vinden. Men hoeft zelf dan dus enkel maar de kleine onderhoudswerkzaamheden uit te voeren zoals onder andere het ontluchten van het verwarmingssysteem of het bijvullen van het water zodra de druk in het systeem te laag is geworden om het geheel optimaal te laten werken.

Onderhoudsbeurt ketels

De onderhoudsmonteur zal gedurende een dergelijke onderhoudsbeurt het systeem op eventueel aanwezige gebreken controleren en indien nodig deze zo snel mogelijk verhelpen. Verder kunnen de instellingen van de verwarmingsketel door deze monteur gewijzigd worden om op die manier een zo hoog mogelijk rendement te kunnen behalen tegen zo laag mogelijke energiekosten. Maar ook het schoonmaken van het toestel is tijdens de onderhoudsbeurt zeker geen overbodige luxe te noemen. Vuil en stof in de verwarmingsketel kunnen immers de prestatie ervan aanzienlijk verminderen en soms zelfs voor schade of defecten aan het toestel zorgen. De levensduur van een goed onderhouden verwarmingsketel zal in de meeste gevallen dan ook aanmerkelijk hoger liggen dan die van een ketel waar nauwelijks naar om wordt gekeken.

Het onderhoud aan een verwarmingsketel zal uiteraard de nodige kosten met zich meebrengen maar deze wegen doorgaans niet op tegen de kosten die men moet maken op het moment dat de ketel plotseling defect gaat of vervroegd vervangen dient te worden. Besparen op een controlebeurt werkt doorgaans averechts en wordt dan ook afgeraden. De onderhoudskosten zullen (deels) terugverdiend worden door de energiebesparing die deze oplevert.