Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

(Slimme) Thermostaat

Op het moment dat men beschikt over een centrale verwarmingsinstallatie dan maakt men in de meeste gevallen ook gebruik van een zogenaamde kamer- of ruimtethermostaat. Dit is een apparaatje waarmee men de gewenste temperatuur in de ruimte of gebouw in kan stellen. De thermostaat zal door middel van een signaal de verwarmingsketel in werking stellen op het moment dat de binnentemperatuur lager is geworden dan de waarde die men in heeft gesteld. Zodra de gewenste temperatuur weer is bereikt dan zal de thermostaat wederom een seintje geven aan de CV-ketel om deze uit te schakelen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Welke thermostaat moet ik kiezen?

Het type thermostaat dat men gebruikt is voor een deel mede bepalend voor het energieverbruik in een gebouw. Heeft men namelijk een thermostaat die alleen op vaste tijden de temperatuur in de ruimte veranderd (een zogeheten klokthermostaat) dan kan men energie besparen door deze zodanig in te stellen dat op momenten dat men niet in de ruimte aanwezig is er geen verwarming staat te branden. Maar ook het comfort kan door middel van een klokthermostaat aanzienlijk verhoogd worden omdat men deze zo kan regelen dat bij het opstaan er al een aangename binnentemperatuur heerst.

Conventionele kamerthermostaat

Maakt men gebruik van een conventionele kamerthermostaat dan zal deze de temperatuur aanpassen op het moment dat de binnentemperatuur lager wordt dan de ingestelde voorkeurswaarde. Schakelt men de thermostaat niet uit, of zet men deze niet op een lagere waarde, op het moment dat men weggaat dan zal deze constant de temperatuur binnen op peil blijven houden en zal er dus energie gebruikt blijven worden door de ketel.

Een dergelijke conventionele kamerthermostaat maken gebruik van een kwikthermostaat dan wel van met een elektronische module waarmee de temperatuur binnenshuis gemeten zal worden. Door middel van een bimetaal, bestaande uit twee metalen die elk hun eigen uitzettingscoëfficiënt hebben, zal dan een schakelaar om worden gezet die ervoor zorgt dat verwarmingsketel begint met branden of juist uit wordt geschakeld. De thermostaat kan zowel door een kabeltje met de verwarmingsketel verbonden zijn maar men kan hiervoor eveneens gebruik maken van een draadloos exemplaar die een signaal uitzendt wat door een ontvanger op de verwarmingsketel wordt opgevangen.

Slimme thermostaat

Tegenwoordig bestaan er gelukkig ook heel veel slimme thermostaten. Bijvoorbeeld de smart thermostaat van Nest. Deze kun je koppelen met een app op je smartphone. Zo kun je de temperatuur van afstand regelen, ook als je niet thuis bent. Je krijgt inzicht in je energieverbruik en kunt inplannen wanneer je wilt dat je woning verwarmd wordt. Via bijvoorbeeld Essent kun je daar meer informatie over krijgen.