Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Openhaard

De open haard wordt vandaag de dag nog altijd gezien als een moderne variant van de aloude haard (met als betekenis de stookplaats in een woning). Had de in het verleden haard nog als meest belangrijke functie het verwarmen van de woning of een bepaald vertrek, de open haard daarentegen gebruikt men tegenwoordig vooral omdat het vrolijke vuur met de dansende vlammetjes er heel sfeervol en erg gezellig uitziet. Je kunt hier meer lezen over de schouw.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een openhaard?

Aangezien het rendement van een open haard slechts zo’n 10 tot 15 procent bedraagt gaat het grootste gedeelte van de opgewekte warmte zonder benut te zijn verloren. Het leeuwendeel van de warmte verdwijnt gewoon onbenut door de schoorsteen naar buiten. Doordat een open haard, in vergelijking tot een kachel, aanzienlijk veel lucht gebruikt is de temperatuur van het vuur relatief laag wat tot gevolg heeft dat er een onzuivere verbranding plaats zal vinden.

Wat is een openhaard

Wil men de verwarming van een open haard gaan verbeteren dan kan men dit doen door gebruik te maken van een zogeheten haardplaat. Dit is een plaat die gemaakt is van metaal en die men achter of onder de open haard plaatst. Deze plaat zal dan de warmte van het vuur absorberen om deze vervolgens weer langzaam af te geven aan de omgeving. Het gevolg is dat er een zachte aangename vorm van warmte ontstaat. Naarmate de haardplaat dikker is zal ook de werking ervan toe gaan nemen. Door het gebruik van een haardplaat kan het rendement van een open haard tot wel 50 procent gaan stijgen. Er gaat dus behoorlijk minder warme verloren door het gebruik ervan.

Wat strook ik in mijn haard?

Naast open haarden die op hout of houtproducten kunnen worden gestookt zijn er ook open haarden die werken op elektriciteit en gas op de markt gebracht. In tegenstelling tot deze open haarden op gas of elektriciteit dient een echte open haard met de nodige regelmaat schoon te worden gemaakt. Dit geldt eveneens voor de schoorsteen, wordt deze niet frequent geveegd dan kan een namelijk schoorsteenbrand ontstaan. De open haard zal in een minder goed onderhouden staat ook een lager rendement hebben en kan men aanzienlijk minder van de warmte profiteren.