Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Variabele tarieven

Ga jij een nieuw energiecontract afsluiten? Dan zul je een keuze moeten maken tussen vaste- en variabele energietarieven. Oftewel: wil ik de zekerheid van vaststaande prijzen, of neem ik wat meer risico zodat ik ook kan profiteren wanneer gas- en stroom goedkoper wordt. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het variabele tariefplan. Hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen, en past dit type tarief bij mijn wensen? 

 • Bij het variabele tarief wordt de verbruikte elektriciteit en aardgas  gefactureerd aan de actuele marktprijs
 • De energieprijzen worden elk kwartaal bijgewerkt aan de hand van de huidige marktprijzen in België
 • Gaan de prijzen naar beneden? Dan profiteer jij van een lagere energierekening
 • Maar let op: gaan de prijzen omhoog? Dan gaat ook jouw energierekening omhoog
 • Verwacht je dat de prijzen van gas en stroom de komende jaren dalen? Dan kan het variabele tariefplan interessant zijn voor jou
 • Op deze vind je ook informatie over het gemiddelde energiegebruik in België
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wanneer zijn de variabele energietarieven interessant?

De energieprijs is constant in beweging. Factoren als voorraad, politieke onrust en weersomstandigheden hebben allemaal invloed op de marktprijs van stroom en gas. Doordat de energieprijzen zo veranderlijk zijn worden de gas- en stroomtarieven elke 3 maanden bijgewerkt. Heb je gekozen voor variabele tarieven? Dan verandert jouw energiefactuur mee met de huidige marktontwikkelingen. 

 • Bij het variable tariefplan betaal je altijd de meest actuele prijs voor gas en stroom
 • Je loopt altijd het risico dat de prijzen toenemen. Dit heeft dan direct invloed op jouw energienota
 • Aan de andere kant: als energieprijzen dalen dan profiteer jij hier ook direct van
 • Bedenkt goed of je dit risico wilt nemen en of je een eventuele prijsstijging kunt veroorloven. Is dat niet het geval? Dan kan je beter kiezen voor een vast tariefplan
 • Wanneer de variabele prijzen plots enorm toenemen kan je in België relatief eenvoudig van je contract afzien. Je betaalt geen verbrekingsvergoeding en kunt – met een opzegtermijn van 1 maand – switchen van leverancier. 

Veelgestelde vragen over variabele- en vaste energieprijzen

Wil je meer weten over de 2 verschillende tariefplannen die we in België kennen? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp voor jou verzameld. Heb jij een vraag die hier niet tussen staat? Laat het ons gerust weten, dan gaan wij er mee aan de slag!

Wat zijn variabele energietarieven?

Een contract met variabele energietarieven betekent dat de stroom en het gas dat jij verbruikt altijd wordt gefactureerd tegen de meest actuele marktprijs. Het is de tegenhanger van het vaste tariefplan waar al het verbruikte gas en stroom gedurende de contractperiode tegen hetzelfde tarief wordt gefactureerd

Waarom zou ik kiezen voor variabele tarieven?

Wanneer je verwacht dat de energieprijzen de komende periode zullen dalen zijn variabele tarieven interessant. Ook is het zo dat het afsluiten van een contract met een variabel tariefplan vaak goedkoper is dan een contract met een vast tariefplan. Dat komt door een (klein) verschil in de jaarlijkse vaste kosten. Zie ook de volgende vraag.

Zijn contracten met variable energietarieven goedkoper?

Over het algemeen zijn energiecontracten met een variabel tariefplan goedkoper dan contracten met een vast tariefplan. Dat komt omdat de vaste jaarlijkse kosten bij de vaste tarieven iets hoger liggen dan bij de variabele tarieven. Echter, daarbij  houden we geen rekening met ontwikkelingen in de prijs van gas en stroom. 

Zijn alle kosten op mijn energierekening variabel?

Ja, als je kiest voor het variabele tarief dan is alles variabel. Dat geldt voor de M3-prijs van gas, kWh-prijs van stroom. Maar ook de tarieven van de netbeheerder en heffingen en belastingen kunnen veranderen. De tarieven van de netbeheerder en belastingen gaan vrijwel altijd omhoog, maar veranderen niet zo vaak als gas- en stroomprijzen.

Hoe vaak worden de energieprijzen bijgewerkt?

Belgische energieleveranciers passen hun prijzen 4 keer per jaar aan. Elke 3 maanden (dus elk kwartaal) worden de nieuwe prijzen gecommuniceerd. Deze vind jij vervolgens terug op jouw energierekening.

Het factuurbedrag is ontzettend hoog geworden, wat kan ik doen?

Heb je gekozen voor variabele tarieven, en blijkt nu dat je een erg duur energiecontract hebt? Geen nood! In België kan je heel eenvoudig een contract opzeggen en veranderen van leverancier. Je kunt dan ook gemakkelijk switchen naar een contract met een vast tariefplan. Hiervoor betaal je geen opzegvergoeding/boete. Het enige waar je rekening mee dient te houden is een opzegtermijn van 1 maand.