Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Verbrekingsvergoeding Energieleverancier 

Een boete betalen wanneer ik vroegtijdig mijn energiecontract opzeg? Sinds de invoering van de wet “afschaffing van de verbrekingsvergoeding” in 2012 is dat niet meer aan de orde. Deze nieuwe wet is namelijk ingevoerd om beter te beschermen tegen de macht van de energieleveranciers. Vanaf de invoerdatum van deze wet (13 september 2012) hebben particulieren het recht om op ieder gewenst moment hun energiecontract op te zeggen. Het maakt dus niet uit welke einddatum op het contract staat. 

  • Voorheen konden België niet zomaar op elk moment overstappen van energieleverancier
  • Hiervoor betaalde je een boete, ook wel bekend als verbrekingsvergoeding of opzegvergoeding 
  • Sinds 2012 is dat veranderd: dankzij de wet van de afschaffing van de verbrekingsvergoeding kan je nu – als particulier – op elk moment overstappen van energieleverancier. Je hoeft dus geen boete te betalen wanneer je dit vroegtijdig doet
  • Let op: er geldt wel een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat wanneer je vandaag je huidige contract opzegt, het contract nog één volle maand doorloopt. Het contract van de nieuwe leverancier gaat dan precies een maand later in
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Veranderen van energieleverancier zonder boete te betalen

Particulieren in België kunnen dus op ieder gewenst moment veranderen van energieleverancier zonder dat dit bestraft wordt met een boete. Dit geldt voor elk type contract. Dus zowel voor contract en met een bepaalde en onbepaalde duur. Ook maakt het niet uit of je een contract hebt met variabele– of vaste prijzen. Ook contracten die worden afgesloten op basis van een groepsaankoop kunnen zonder consequenties vroegtijdig worden beëindigd. Houd wel de opzegtermijn van 1 maand in acht! Wat voor invloed de overstap heeft lees je ook op onze installatie-pagina. Met o.a. informatie over de  Distributienetbeheerders (DNB)

Kan ik altijd overstappen van energie zonder boete te betalen?

Ja, particulieren in België betalen sinds 2012 geen verbrekingsvergoeding meer. Dit houdt in dat je op elk moment kunt veranderen van energie zonder dat je daarvoor gestraft wordt middels een boete.

Geldt er een opzegtermijn?

Ja, er geldt altijd een opzegtermijn van 1 maand. Dat betekent dat je – op het moment dat jouw huidige contract opzegt (of overstapt van leverancier) nog 1 maand gas en stroom blijft ontvangen van de huidige leverancier. Na 1 maand stopt de huidige leverancier met het leveren van gas en stroom, en dient het eventuele nieuwe contract in te gaan.

Ik betaal de vaste vergoeding aan het begin van het leveringsjaar, krijg ik die terug wanneer ik vroegtijdig overstap?

Een aantal Belgische energieleveranciers brengen de vaste vergoeding per gestart leveringsjaar in rekening. En dus niet pro-rata, waarbij het vaste tarief over 12 maanden wordt gesmeerd. Op 1 januari 2018 is er een nieuwe wet ingegaan die dit toelaat. Het is dus mogelijk dat je de volledige jaarlijkse vaste vergoeding meteen afrekent. Dit is uiterst nadelig wanneer je na bijvoorbeeld 2 of 3 maanden wilt overstappen. We noemen dit ook wel

Hoe zit het met bedrijven?

Zelfstandige of K.M.O? Wanneer het jaarlijks verbruik onder de 50.000 kWh stroom en 100.000 kWh aardgas ligt, kan u ook als professioneel gebruiker op elk moment eenvoudig en snel van energiemaatschappij veranderen. Gebruikt uw bedrijf meer energie? Bekijk dan de exacte voorwaarden in het getekende contract.