Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Distributienetbeheerders in België

Heb je er wel eens over nagedacht hoe gas en elektriciteit vanaf de bron bij jou thuis komt? De distributienetbeheerders in België spelen hierin een belangrijke rol. Het zijn namelijk de netbeheerders die verantwoordelijk zijn voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het volledige distributienetwerk. Bovendien zorgen deze partijen voor het transport van stroom en gas. Elke regio heeft weer een andere distributienetbeheerders. Dit is bij wet vastgelegd. Het is dus ook niet zo dat je kunt kiezen uit verschillende netbeheerders.

  • In België maken we een onderscheid tussen elektriciteitsdistributienetbeheerders en aardgasdistributienetbeheerders
  • De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de verdeling van gas en stroom in een bepaalde regio
  • De dagelijkse werkzaamheden van de distributienetbeheerders bestaat uit het beheer, aanleg en onderhoud van het distributienetwerk.
  • Elke regio in België heeft weer een andere DNB
  • Naast de netbeheerders zijn er ook transmissienetbeheerders (TNB). Elia voor elektriciteit en Fluxys voor het aardgas
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat doet een netbeheerder precies?

De meeste Belgen nemen hun gas en elektriciteit af bij een energieleverancier. Bijvoorbeeld Luminus, Lampiris, Essent of Mega. Deze leveranciers zijn allemaal afhankelijk van de verschillende netbeheerders in ons land. De netbeheerder is namelijk verantwoordelijk voor het gas- en stroomnetwerk. Hieronder vind je een beknopte samenvatting van het takenpakket van de Vlaamse netbeheerders:

Betaal ik ook aan mijn netbeheerder?
Zoals je kunt zien: het takenpakket van de DNB’s is best fors. Uiteraard worden hier ook kosten voor gerekend. Maar de kans is klein dat je ooit een factuur van een netbeheerder onder ogen zien. Dat komt omdat je dit betaalt via de energieleverancier. Op de energierekening zie je precies staan wat je betaalt aan de netbeheerder. Je betaalt o.a. voor de aansluiting op het net, transportkosten en de huur van de stroom- en gasmeters.

Wie is mijn netbeheerder?

Zoals aangegeven: het is niet mogelijk om zelf een DNB te kiezen. Dit is bij wet vastgelegd. Elke regio heeft weer een andere partij die verantwoordelijk is voor het gas- en elektriciteitsnetwerk. In sommige regio’s heb je te maken met 2 beheerders: 1 voor het gasnetwerk en 1 voor het elektriciteitsnet. In andere regio’s heb je te maken met slechts 1 DNB. Hoe kom ik er achter welke netbeheerder bij mij hoort?

  • Woon je in Vlaanderen? Dan kan je via deze website achterhalen wie jouw DNB is
  • Woonachtig in het Brusselse Gewest? Dan is Sibelga jouw netbeheerder
  • Woon je in het Waalse Gewest? Maak dan gebruik van deze zoekmachine om te achterhalen wie de huidige beheerder is