Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Enkelvoudige elektriciteitsmeter

Elke woning heeft een elektriciteitsmeter. Dit is een belangrijk instrument. Het houdt namelijk precies bij hoeveel kWh stroom de woning verbruikt. De distributienetbeheerder neemt de meterstanden door en geeft deze door aan de energieleverancier. Op basis van jouw verbruik krijg je vervolgens een factuur. Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar wat betreft de elektriciteitsmeter heb je 2 keuzes: een enkelvoudige- of een tweevoudige meter. Op deze pagina vind je alle informatie over de enkelvoudige meter: wat is het, en past het bij mijn energieverbruik?

  • De enkelvoudige elektriciteitsmeter meet maximaal één tarief
  • We noemen dit het normale / enkelvoudige tarief
  • De kWh prijs is dan altijd hetzelfde: overdag, ‘ avonds, ’s nachts en in het weekend
  • De tegenhanger is de tweevoudige meter. Deze houdt twee tarieven bij: een dag- en een nachttarief
  • De tweevoudige meter loont wanneer je relatief veel stroom verbruikt in de daluren
  • Ben je niet actief bezig met het verplaatsen van stroomverbruik naar de avond/nacht en weekenden? Dan is een enkelvoudige elektriciteitsmeter vaak de beste optie
  • Je hoeft namelijk nergens rekening mee te houden
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wanneer kiezen voor een enkele meter?

Het nachttarief is ooit in het leven geroepen om mensen te stimuleren het stroomverbruik naar de avond en nacht te verplaatsen. Dit om het stroomnet overdag te ontlasten. Tegenwoordig is er nog nauwelijks sprake van een overbelast elektriciteitsnet. Toch werken energieleveranciers in België nog met 2 verschillende tarieven: een dagtarief/normaal tarief tijdens de piekuren, en een gereduceerd tarief tijdens de daluren. 

Wat zijn piekuren en daluren?
De netbeheerder bepaalt wat de dal- en piekuren zijn. In grote lijnen telt elke dag 15 piekuren en 9 daluren. 

  • Maandag t/m vrijdag van 07:00 – 22:00 = dagtarief
  • Maandag t/m vrijdag van 22:00 – 07:00 = nachttarief
  • Weekenden en feestdagen, gedurende de hele dag = nachttarief

Het dagtarief ligt hoger dan het nachttarief. Gebruik jij dus relatief veel stroom in de avond/nacht/weekend? Dan is een tweevoudige meter mogelijk interessant. Is er bij jou in de avond, nacht of het weekend geen sprake van bijzonder stroomverbruik? Dan is de enkele meter het meest voordelig. Een algemene stelregel is: wanneer meer dan 50% van het totale stroomverbruik in de daluren plaatsvindt is een dubbele meter financieel interessant. Let op: het geldt alleen voor het stroomverbruik, en niet voor gebruik van aardgas. 

Veelgestelde vragen over de energiemeter

Wil je meer weten over de werking van de (enkelvoudige) meter? Hieronder hebben we me meest gestelde vragen over dit onderwerp voor jou verzameld. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op met de klantendienst voor jouw vraag rondom de enkele energiemeter. Op onze website vind je ook informatie over andere onderwerpen als de cv-ketel en de thermostaat

Wat is een enkelvoudige elektriciteitsmeter?

Een enkelvoudige elektriciteitsmeter is een stroommeter die alleen stroomverbruik tegen het dagtarief registreert. Met een enkele meter reken je alle verbruikte stroom af tegen het normale enkelvoudige tarief.

Wat is het verschil met een tweevoudige meter?

Een tweevoudige meter is ook een stroommeter, maar dit instrument heeft twee telramen: één telraam voor het dagtarief, en één telraam voor het nachttarief. Voor de stroom die je overdag gebruikt betaal je een ander (hoger) tarief dan voor stroom in de avond/nacht en in weekenden

Ben ik duurder uit met een enkele elektriciteitsmeter?

De meeste Belgen zijn niet duurder uit met een enkelvoudige stroommeter. Een tweevoudige meter is pas interessant wanneer je meer dan 50% van de totale verbruikte stroom in de daluren verbruikt. Veel huishoudens halen dat (bij lange na) niet.

Wat is het voordeel van de enkele meter?

Het grote voordeel van de enkelvoudige meter is dat je nergens rekening mee hoeft te houden. Je kunt de wasmachine aanzetten wanneer jij dat wil. Je hoeft je stroomconsumptie niet aan te passen op de dag- en nachttarieven. Dat is een stuk comfortabeler dan wanneer je hier wel rekening mee moet houden.

Wat kost een stroommeter?

Heb jij nu een dubbele meter, en wil je over naar een enkele meter? Dan moet je hier zelf voor betalen. De tarieven verschillen per netbeheerder. Is jouw huidige meter defect? Dan wordt deze wel gratis vervangen.

Ik heb een slimme meter, heb ik dan automatisch een dubbele meter?

Ja, met een slimme meter heb je zelf de keuze uit het enkele- of dubbele tarief. Een slimme meter is digitaal. Hierdoor kan je eenvoudig switchen.