Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Tweevoudige elektriciteitsmeter

In België kan je kiezen uit verschillende stroommeters. Zo is er de enkelvoudige, de tweevoudige (ook wel dubbele), een speciale nachtmeter en de budgetmeter. Tegenwoordig kan je ook een speciale slimme meter laten installeren. Meer weten over de tweevoudige elektriciteitsmeter? Op deze pagina lees je alles over deze stroommeter met 2 telramen: 1 voor het dagtarief, en 1 voor het nachttarief.

 • De tweevoudige meter houdt 2 indexen bij
 • De meter houdt bij hoeveel kWh stroom je verbruikt tijdens de piekuren (overdag op werkdagen)
 • De meter houdt ook bij hoeveel kWh stroom je verbruikt tijdens de daluren (’s avonds, ’s nachts en in het weekend)
 • Met een dubbele meter heb je toegang tot de goedkopere nachttarief. Dit is met een enkelvoudige meter niet mogelijk
 • Een dubbele meter is pas interessant wanneer je meer dan 50% van het totale stroomverbruik naar de daluren kunt verplaatsen
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Stroom afrekenen tegen 2 verschillende tarieven

Het voordeel van een dubbele meter is dat de elektriciteit die ’s avonds laat, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen wordt verbruikt tegen een gereduceerd tarief wordt gefactureerd. Op deze manier wordt je dus aangemoedigd om het stroomverbruik meer naar de avond/nacht en het weekend te verplaatsen. Je kunt denken aan de vaatwasser, de wasmachine, de droogkast en andere apparaten die ook prima ’s nachts kunnen draaien in plaats van overdag. Let op: het geldt alleen voor stroomgebruik en dus niet voor gas. De thermostaat omhoog- of omlaag draaien heeft hier dus geen effect op.

Let op: het tweevoudige tarief is pas interessant wanneer je een significant deel van het totale stroomverbruik in de daluren laat plaatsvinden. Tijdens de daluren betaal je wel dan wel een lager tarief, maar tijdens de piekuren ligt het tarief weer hoger. Daarnaast moet je betalen voor het laten plaatsen van een dubbele meter. Dit houdt in dat lang niet elk huishouden in België profiteert van het tweevoudige tarief.

Wanneer is zo’n dubbele meter interessant?

Veel huishoudens overwegen de tweevoudige elektriciteitsmeter. Het klinkt namelijk interessant: beloond worden voor stroom die je tijdens de daluren gebruikt. In de praktijk blijkt dat het voor lang niet elk huishouden loont. Wil je weten of het iets voor jou is? We hebben een aantal stelregels opgesteld:

 • Mijn verbruik in de daluren (avond/nacht/weekend) bedraagt 50% of meer van mijn totale stroomverbruik: de dubbele meter is interessant
 • Mijn verbruik in de daluren (avond/nacht/weekend) bedraagt 30% of meer van mijn totale stroomverbruik: behoud de dubbele meter. Het laten plaatsen van een enkele meter kost namelijk geld. Probeer bij voorkeur nog meer stroom naar de daluren te verplaatsen
 • Van mijn totale stroomverbruik vindt minder dan 30% in de daluren plaats: stap over naar het enkelvoudige tarief

Piekuren en daluren, wat zijn het?

Op deze pagina zijn de termen al een aantal keren gevallen: piekuren en daluren. Maar wat zijn het precies? En wanneer gaan ze in? Goed om te weten wanneer je overweegt om te switchen van of naar het dubbele tarief.

 • Piekuren vinden plaats tussen 7:00 en 22:00 op werkdagen (maandag t/m vrijdag)
 • Daluren vinden plaat tussen 22:00 en 7:00 op werkdagen, en gedurende de hele dag in het weekend en op wettelijke feestdagen
 • Ga voor jezelf een na hoeveel stroom je ongeveer gebruikt tijdens piek- en daluren. Op basis van deze calculatie kan je voor jezelf bepalen of de tweevoudige meter interessant is.