Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Budgetmeter

De budgetmeter is speciaal in het leven geroepen voor kwetsbare huishoudens die snel schulden opbouwen. Een budgetmeter is eigenlijk een speciale meter waarbij je op voorhand betaalt voor gas en/of stroom. Het is de bedoeling dat je een bepaald bedrag (bijvoorbeeld €100) op een speciale budgetmeterkaart zet. Deze kaart met saldo kan je vervolgens in de budgetmeter plaatsen. Zolang er saldo op de kaart staat kan je gebruik maken van stroom en/of gas. Je kunt het vergelijken met een prepaid telefoon waarbij je ook vooraf belminuten en SMS’jes inkoopt. Er is een aparte budgetmeter voor elektriciteit en voor gas. 

  • De budgetmeter is een speciaal type gas- of stroommeter
  • Het werkt met een budgetmeterkaart die je vooraf opwaardeert met een bepaald saldo
  • Zolang er saldo op de kaart staat kan je gebruik maken van elektriciteit en/of gas
  • Waneer het saldo €0,00 is, wordt er geen energie meer geleverd
  • Op die manier voorkom je dat je schulden maakt bij de energieleverancier
  • Het systeem werkt niet met enkelvoudige– of tweevoudige tarieven
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Dit moet je weten over de budgetmeter

Er zijn veel vragen en onduidelijkheden over dit type meter. Hieronder vind je de meest gestelde vragen inclusief een kort en bondig antwoord. Neem gerust contact op met de klantenservice voor aanvullende vragen over dit onderwerp. 

Wanneer krijg ik een budgetmeter?

Op het moment dat je geen energiecontract meer hebt met een gewone energieleverancier en je schulden maakt bij de netbeheerder kan de netbeheerder besluiten om een budgetmeter te plaatsen.

Zijn er kosten verbonden aan deze meter?

Nee, de budgetmeter wordt gratis geplaatst door de netbeheerder

Mag ik het weigeren?

Het is mogelijk om de meter te weigeren, maar dit is niet verstandig. Wanneer je het weigert kan de netbeheerder je volledig afsluiten van gas en elektriciteit.

Hoe werkt de budgetmeter?

Het systeem werkt op basis van een budgetmeterkaart waar je eerst saldo op moet zetten. De kaart opladen kan bij verschillende oplaadpunten van de netbeheerders. Vervolgens kan je gas en stroom gebruiken tot het saldo op is. Op de meter kan je precies zien hoeveel je verbruikt hebt en wat het resterende saldo is.

Is een budgetmeter goedkoper dan een reguliere meter?

Dat hangt af van de situatie. Op het moment dat je aanspraak kunt maken op het sociale maximumtarief voor gas en elektriciteit betaal je minder voor je energie. Maar hier gelden strenge regels voor. Niet iedereen kan zomaar gebruik maken van het sociale maximumtarief. Heb je hier geen recht op? Dan betaal je een vastgelegde prijs (een gemiddelde van de marktprijzen). Dit is in veel gevallen zeker niet goedkoper!

Wat als er geen saldo meer op mijn kaart staat?

Zodra het saldo op €0,00 staat zal de budgetmeter altijd nog een klein beetje elektriciteit blijven leveren. Let op: dit is beslist niet gratis. De stroom die je verbruikt nadat de kaart op €0,00 staat wordt weer in mindering gebracht op de volgende oplaadbeurt. Let op: dit geldt niet voor aardgas. Daar gaat de kraan wel helemaal dicht. In de winter kan je wel om (financiële) steun vragen bij de overheid.

Kan ik mijn budgetmeter vervangen voor een gewone meter?

Ja, zodra alle schulden zijn voldaan en wanneer je weer een nieuw contract hebt afgesloten bij een energieleverancier wordt de budgetmeter weer omgezet in een reguliere (digitale) meter. Dit werkt als volgt: een medewerker komt langs om de budgetmeter uit te schakelen. Op dat moment verandert de meter in een tweevoudige meter, met een dag- en nachttarief.