Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Energiemeter

Een apparaat waarmee men de hoeveel verbruikte energie kan meten wordt, zoals wel verwacht, een energiemeter genoemd. In de natuur komt echter energie in een aantal verschillende verschijningsvormen voor waardoor niet elke energiemeter gebruikt kan worden voor elke afzonderlijke soort energie. Zo is bijvoorbeeld een energiemeter voor gas zeker niet te gebruiken om de geleverde elektriciteit mee te kunnen registreren. Lees meer over gas en stroom abonnementen in onze vergelijker.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Energiemeter in je woning

Dit verklaart waarom veel huishoudens dan ook meerdere energiemeter in hun woning geïnstalleerd hebben. Naast een meter die bijhoudt hoeveel liter water men geleverd krijgt hebben de meeste mensen ook nog een gas- en een elektriciteitsmeter in hun meterkast hangen. Alle energie die het pand binnenkomt zal eerst langs de meter lopen alvorens men het kan gaan gebruiken. Op die manier kan er immers exact bij worden gehouden hoeveel energie er geleverd is in een bepaalde periode.

Waarvoor kan ik deze meter gebruiken?

Dit niet alleen erg handig voor de gebruiker van de energie, omdat deze dan kan zien wat zijn of haar energieverbruik is gedurende een bepaalde tijd, maar zeer zeker ook voor de leverancier van de energie, het energiebedrijf, die weet hoeveel energie er in rekening dient te worden gebracht over een bepaalde tijdspanne. Doordat de energiemeters zijn geijkt kan men namelijk erg precies registreren wat de hoeveelheden geleverde energie zijn.

Hoeveel energie verbruiken wij thuis?

Aan de hand van de gegevens die een energiemeter heeft geregistreerd kan men aan het einde van een stookperiode zien wat elke afzonderlijke klant heeft verbruikt en wat er van deze klant aan betaling kan worden verwacht. Hoewel de meeste klanten elke maand een periodiek voorschot aan de leverancier van het gas betalen ontvangt men toch aan het einde van de periode nog een eindnota waarop de voorschotten worden verrekend met de daadwerkelijk geleverde hoeveelheid gas. De stand die de energiemeter aangeeft dient dan ook eens per jaar op te worden genomen.

Meterstanden doorgeven
Door de meterstanden van maand tot maand te noteren kan men als gebruiker een goed beeld krijgen van de hoeveelheid gas die men in een periode afneemt en dus verbruikt. Tevens kan men met behulp van de huidige gasprijs berekenen wat men aan het einde van de gebruiksperiode af moet rekenen. De laatste tijd wordt er in diverse media behoorlijk wat aandacht besteed aan de zogeheten slimme energiemeter. Dit is een innovatieve nieuwe meter voor in je woning.