Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Gemiddeld energieverbruik België februari 2024?

Ben jij benieuwd naar het gemiddelde energieverbruik in België van februari 2024? Op deze pagina verzamelen we het gemiddelde gas- en stroomverbruik. Dit zijn handige gegevens. Ga je bijvoorbeeld (voor het eerst) een energiecontract afsluiten? Dan zul je een begroting moeten maken van het energiegebruik. De gegevens op deze pagina kunnen je daar bij helpen. Ook is het eens leuk om te kijken of je gemiddeld genomen veel, of juist weinig gas en elektriciteit verbruik. Let op: het gemiddelde energieverbruik is slechts een getal dat iets zegt over de hele bevolking. Het zegt niet over jouw persoonlijke situatie en verbruik. 

  • Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België ligt op 3.500 kWh (februari 2024)
  • Het gemiddelde gasverbruik in België ligt op 2.325 kWh aardgas per jaar (op basis van koken en gebruik warm water)
  • Wanneer aardgas ook wordt gebruikt voor de verwarming van het huis ligt het gemiddelde aardgasgebruik op 23.250 kWh per jaar
  • Jouw gebruik hangt af van zaken als grootte woning, mate van isolatie, grootte van het huishouden, zonnepanelen, type verwarming, enz. 
  • Op de jaarafrekening kan je precies zien hoeveel stroom en gas je afgelopen jaar verbruikt hebt
  • Dit kan ook op jouw (slimme) meter. Zie hiervoor ook de installatie-pagina
Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Gemiddelde gasverbruik België februari 2024

Het gemiddelde gasverbruik in België ligt op circa 2.325 kWh aardgas per jaar. Dit geldt voor huishoudens die gas alleen gebruiken om te koken en om water op te warmen. Veel gezinnen maken echter ook gebruik van aardgas voor het verwarmen van de woning. Bijvoorbeeld met radiatoren of vloerverwarming. Het gemiddelde gasverbruik neemt dan flink toe: ongeveer 23.250 kWh per jaar. Hieronder vind je het gemiddelde gasverbruik van Vlaamse huishoudens die gas gebruiken voor koken, warm water en verwarming. 

Type huishouden Gasverbruik per jaar (kWh)
1 persoon12.000
2 personen18.000
3 personen22.000
4 personen26.000
5 personen30.000

Gemiddelde elektriciteitsverbruik België februari 2024

Vrijwel elk huishouden in België heeft een elektriciteitsaansluiting. Iedereen heeft namelijk stroom nodig. Denk maar aan alle elektrische apparaten die je in huis gebruikt. Of het opladen van je smartphone. We kunnen niet zonder stroomaansluiting. Ook als je met zonnepanelen zelf stroom opwekt heb je een aansluiting nodig. Om terug te leveren aan het net, maar ook om stroom geleverd te krijgen wanneer de zon niet schijnt. 

Een gemiddeld Belgisch gezin gebruikt 3.500 kWh stroom per jaar. Naarmate er meer mensen in een huis wonen stijgt het gemiddelde stroomverbruik. In de tabel hieronder vind je het gemiddelde verbruik van elektriciteit in België. Betaal jij teveel voor jouw stroom? Sinds een aantal jaren kan je in België relatief gemakkelijk opzeggen en overstappen zonder een verbrekingsvergoeding te betalen

Type huishouden Stroomverbruik per jaar (kWh)
1 persoon1.200
2 personen1.600
3 personen3.400
4 personen3.500
5 personen7.500
Wat is mijn energieverbruik?

Jouw energieverbruik kan je vinden op jouw jaarafrekening. Aan het einde van het jaar ontvang je een eindafrekening van de energieleverancier. Hierop staat precies hoeveel stroom en gas je verbruikt hebt. Met een slimme meter heb je realtime inzicht in het verbruik

Help, mijn verbruik is veel hoger dan gemiddeld. Wat kan ik doen?

De verbruiken die je op deze pagina ziet zijn slechts gemiddelden. Het zegt dus niets over jouw persoonlijke verbruik. Het energiegebruik hangt af van o.a. het type woning, de manier van verwarmen, wel/geen zonnepanelen en de temperatuur buiten. Wanneer jouw gas- en/of elektriciteitsverbruik vele malen hoger ligt dan het gemiddelde kan je kijken waar dit vandaan komt. Neem contact op met je energieleverancier of met een bespaarcoach.

Kan ik besparen op de energiekosten?

Op het moment dat je weet wat je verbruik is, kan je heel specifiek energieleveranciers vergelijken. Door het invoeren van jouw exacte verbruik weet je precies hoeveel gas en stroom kost bij alle grote leveranciers. Zo wordt vergelijken en besparen een stuk gemakkelijker!