Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Lucht-warmtepomp

Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de lucht, water of de bodem kan halen. Hiervoor hoeft men slechts een beperkte hoeveelheid energie zelf toe te voeren. In een aantal gevallen kan het rendement van een warmtepomp wel vier, of meer, zijn wat betekent dat men slechts een kwart van de energie die men uiteindelijk krijgt geleverd hoeft in te kopen (meestal in de vorm van elektriciteit afkomstig van het openbare lichtnet). De overheid biedt een interessante premie voor warmtepompen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een lucht warmtepomp?

Een warmtepomp die werkte met lucht kan niet alleen buiten maar ook binnenshuis worden toegepast. Hierbij moet men wel rekening houden met een verbinding met het toestel en de buitenlucht. Deze lucht wordt namelijk in de warmtepomp geblazen waar deze dan warmte af kan geven. Men maakt hierbij gebruik van een techniek die de lucht samenperst wat tot gevolg heeft dat er extra warmte zal ontstaan. Dit kan doordat de deeltjes in de lucht onder druk sneller gaan bewegen en op die manier voor het vrijkomen van energie zorgen.

Wat is het voordeel van dit systeem?

Het voordeel van deze compressietechniek is dat de lucht die wordt ingeblazen niet erg warm hoeft te zijn om toch voor voldoende warmteafgifte in huis te kunnen zorgen. Zelfs in de koude wintermaanden is het goed mogelijk om een warmtepomp die werkt met lucht in te zetten bij het verwarmen van een gebouw. Het is zelfs mogelijk om de opgewekte energie op te slaan in water zodat er een soort buffer ontstaat. Het water bevindt zich dan in een soort boiler waardoor men de opgewekte energie op ieder gewenst tijdstip kan gaan gebruiken om bijvoorbeeld de woning te verwarmen (via radiatoren) of om water voor het koken of voor sanitair gebruik warm te maken.

Koelende functie
Een groot voordeel van een luchtwarmtepomp is dat deze niet alleen in de wintertijd voor warmte in huis kan zorgen maar daarnaast in de warme zomermaanden het huis juist weer kan koelen. De warmte wordt dan juist in de andere richting gevoerd en zal dus de woning verlaten. In vergelijking tot een warmtepomp die gebruik maakt van de warmte uit de bodem is een luchtwarmtepomp aanzienlijk goedkoper. Dit komt doordat hier geen grondboring voor nodig is.