Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Warmtepomp in combinatie met radiatoren

Een warmtepomp is een uitstekende manier om een woning van warmte te kunnen voorzien. Immers de warmte die met behulp van een dergelijk apparaat kan worden gewonnen uit de bodem, grond- of oppervlakte water of uit de buitenlucht is gratis, duurzaam en schoon. De warmte die men op deze wijze heeft verkregen kan door middel van een aantal leidingen naar de verschillende radiatoren in het gebouw worden gevoerd.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Werkt de warmtepomp met radiatoren?

Deze radiatoren van metaal kunnen dan op hun beurt de warmte weer afgeven aan de lucht die zich er rondom bevindt. Het gevolg van deze afgifte van warmte is dat de ruimte waarin deze radiatoren zich bevinden warmer zullen worden. De warmtepomp zorgt er echter niet alleen maar voor dat het opgewarmde water in de radiatoren terecht zal komen maar tevens ook dat het afgekoelde water weer af zal worden gevoerd naar buiten.

Voldoende capaciteit is nodig
De radiatoren die men gebruikt voor het verwarmen van een ruimte dienen een voldoende capaciteit te hebben. Dit wil zeggen dat deze genoeg warmte af moeten kunnen geven om de inhoud van het betreffende vertrek binnen een redelijke tijd van genoeg warmte te kunnen voorzien. Hoe hoog het rendement van een warmtepomp i.c.m. een radiator is hangt onder andere af van het oppervlak waarlangs de afgifte van warmte plaats kan vinden en het materiaal waarvan de radiator gemaakt is. Kijk hierbij ook goed naar het verbruik van de woning.

Alternatief: vloerverwarming
Net als bij radiatoren van een centrale verwarming hangen ook de exemplaren die verbonden zijn met een warmtepomp aan wanden in de vertrekken die zij van warmte moeten gaan voorzien. Nadeel hiervan is dat de radiatoren vaak een dusdanig groot oppervlak hebben dat ze vaak erg in het oog springen en soms zelfs een ruimte erg kunnen ontsieren. Dit kan men echter oplossen door in plaats van met radiatoren te werken gebruik te gaan maken van vloerverwarming.

Bijverwarmen
Op het moment dat er niet voldoende rendement kan worden behaald met enkel de warmtepomp kan het nodig zijn om met behulp van een conventionele verwarmingsketel te gaan bijverwarmen. Het water dat op deze manier op wordt gewarmd is hetzelfde als het water dat warmte krijgt aangeleverd die door het gebruik van de warmtepomp is verkregen.