Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Verbruik van de warmtepomp

Als er wordt gesproken over het verbruik van een warmtepomp dan wordt hiermee de hoeveelheid energie bedoeld die er nodig is om een dergelijke pomp te kunnen laten werken. Een warmtepomp heeft een vreemde, maar voor de gebruiker wel een gunstige, eigenschap namelijk dat er meer energie wordt geproduceerd dan dat er in het begin toe dient te worden gevoegd. Met andere woorden: op het moment dat men 1 kWh aan energie in een warmtepomp heeft gestopt in de vorm van bijvoorbeeld elektriciteit dan zal de opbrengst aan warmte aanzienlijk meer bedragen dan deze 1 kWh. In een groot deel van alle gevallen zal de opbrengst enkele malen hoger zijn dan het verbruik van de warmtepomp.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Wat het echter het exacte verbruik van een bepaalde warmtepomp is, hangt onder andere af van de soort pomp, de energiebron die wordt gebruikt om deze warmtepomp te kunnen laten werken en de mate waarin het pand dat verwarmd dient te worden is voorzien van isolatie. Bovendien kan het verbruik van een warmtepomp niet als een constante factor worden beschouwd maar zal deze door de schommelingen in temperatuur in de loop van een jaar kunnen variëren. In een koudere periode zal het verbruik dan uiteraard hoger zijn dan op het moment dat de temperatuur weer is gaan stijgen.

Minder verbruiken dankzij goede isolatie

Om het verbruik van een warmtepomp zo gering mogelijk te kunnen houden is het noodzakelijk om het gebouw waarin men een warmtepomp wil gaan gebruiken van een deugdelijke isolatie is voorzien. Op deze wijze is de mogelijkheid dat er warmte naar buiten zal ontsnappen immers tot een minimum beperkt en hoeft men niet extra te gaan verwarmen.

Men kan op deze wijze volstaan met het gebruik van een warmtepomp die een lager vermogen nodig heeft om te kunnen functioneren. Met andere woorden: er kan een warmtepomp worden gebruikt waar men minder energie in hoeft te stoppen dan wanneer er veel tochtgaten in een woning aanwezig zijn en waar dus extra warmte nodig is om het comfort op een aangenaam peil te kunnen houden. Bij de aanschaf van een warmtepomp is het verbruik uiteraard een belangrijke factor.