Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Warmtepomp Verwarming

De verwarming van een huis of een ander gebouw kan in een groot aantal gevallen prima gerealiseerd worden door middel van het installeren van een warmtepomp. Dit is een duurzame en erg milieuvriendelijk methode om warmte op te wekken. In het gros van de gevallen gebruikt een dergelijke warmtepomp de warmte die afkomstig is uit de buitenlucht of uit de bodem die dan vervolgens met behulp van een pomp door het te verwarmen pand verspreid zal worden. Om zo’n warmtepomp te laten functioneren is echter wel een bepaalde hoeveelheid energie (meestal in de vorm van gas en elektriciteit) nodig.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Verwarm je woning met een warmtepomp

De lucht danwel het grondwater, dat langs een vloeistof in de warmtepomp stroomt, zal hieraan warmte af gaan geven. Deze vloeistof heeft als uiterst belangrijke eigenschap dat deze al bij een relatief lage temperatuur zal gaan verdampen. Op het moment dat er verdamping plaatsvindt zal er dan ook een opname van warmte optreden vanaf de warmtebron. Doordat er een compressor in de warmtepomp aanwezig is zal de vloeistofdamp samen worden gedrukt. Hierdoor zal de druk toe gaan nemen en de temperatuur gaan stijgen. Hierna wordt de verkregen warmte langs de leidingen van het verwarmingssysteem geleid waardoor er warmte kan worden afgegeven aan de lucht in de te verwarmen ruimtes.

Warmtebronnen

Op het moment dat een warmtepomp de bodem gebruikt als warmtebron dan zal er grondwater naar het oppervlak van de bodem worden gepompt. Nadat de warmte uit het water gehaald is dan zal het gekoelde water weer terug in de bodem gepompt worden. Warmtepompen die hun warmte echter uit de buitenlucht halen maken hierbij gebruik van speciale collectoren die onder andere op het dak van de woning kunnen worden geplaatst. Deze collectoren geven de opgevangen warmte op hun beurt weer af aan de vloeistoffen die zich in de verwarmingsinstallatie van de woning bevinden. Voor het kunnen verwarmen van een complete woning is het noodzakelijk dat de warmtepomp over genoeg capaciteit beschikt. Is dit namelijk niet het geval dan kan men slecht voor een deel de woning gaan verwarmen en zal men met een conventionele verwarmingsketel (cv-ketel) moeten blijven bijverwarmen waardoor extra kosten ontstaan.