Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Water Warmtepomp

Warmtepompen bestaan er in een aantal verschillende systemen. Wel systeem men uiteindelijk kiest hangt af van de situatie waarin men een dergelijk apparaat wil gaan gebruiken. Verder heeft elk systeem een ander rendement waardoor het ene beter kan worden gekozen dan een ander. De meest voorkomende systemen zijn warmtepompen die een uitwisseling hebben van warmte tussen lucht en lucht, lucht en water, maar ook water en water.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een water warmtepomp

Bij de laatste groep warmtepompen heeft men een aantal mogelijke manieren om warmte te kunnen winnen uit water. Zo kan men allereerst bijvoorbeeld water oppompen uit een meer of een rivier. Voor waarde is dan wel dat de te verwarmen ruimte niet te ver van dit water af is gelegen omdat er anders te veel verlies van warmte zou optreden. Bovendien dient men een goede filter in het systeem in te hebben gebouwd die eventueel aanwezig vuil uit het water kan halen zodat dit niet in het systeem kan komen. Het te behalen rendement van een dergelijke warmtepomp is vaak relatief hoog omdat een meer of een rivier meestal niet geheel dichtvriest waardoor de watertemperatuur niet lager komt te liggen dan zo’n vier graden Celsius.

Water – Water systeem

Een andere manier om warmte uit water te kunnen winnen met behulp van een warmtepomp is door twee putten te boren in de grond. De eerste put wordt gebruikt om grondwater uit op te pompen waaruit de warmte wordt gewonnen terwijl de andere dient om het koude water in af te voeren. In België is het namelijk wettelijk niet toegestaan om water te lozen op het oppervlaktewater. Hierdoor zou immers een grote verspilling van water ontstaan. Het rendement van dit systeem is relatief groot maar daar staat tegenover dat dit erg duur is. Lees hier alles over de werking van dit systeem.

Grondwarmtewisselaar

Verder kan men nog gebruik maken van een horizontale- danwel een verticale grondwarmtewisselaar. Respectievelijk legt men hiervoor een buizenstelsel onder de grond aan of boort men een put waarlangs warmte wordt gewonnen door er water door te laten lopen. Nadeel van dergelijke systemen is dat er aan het einde van het stookseizoen een vermindering van het rendement op kan treden doordat de bodem uitgeput raakt.