Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Premie warmtepompen België maart 2024

De aanschafprijs die vandaag de dag voor energie moet worden betaald is de laatste tijd fors gestegen en zal naar alle verwachting de komende jaren alleen nog maar meer stijgen. Deze prijsstijging wordt mede veroorzaakt door het gebruik van een aantal fossiele brandstoffen bij het opwekken van energie door het energiebedrijf. Deze brandstoffen zullen niet alleen binnen een afzienbare tijd opraken maar eveneens zorgen ze bij de verbranding voor het ontstaan van een aantal schadelijke stoffen zoals onder andere de gassen kooldioxide, stikstofgas en methaan. Het gevolg van het opwekken van energie op een dergelijke wijze zorgt ervoor dat de opwarming van de aarde zal versnellen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Fiscale voordelen bij aanschaf warmtepomp

Voor de Belgische overheid is het erg belangrijk dat er een steeds groter gedeelte van de totaal opgewekte energie in ons land wordt opgewekt op een duurzame en schone manier. Om dit doel te kunnen bereiken heeft men een aantal; verschillende fiscale voordelen en financiële tegemoetkomingen in het leven geroepen. Hiervoor kunnen bepaalde mensen die besluiten om over te stappen naar bijvoorbeeld het gebruik van een warmtepomp in aanmerking komen.

Kom ik in aanmerking?
Dit wil overigens niet zeggen dat elke bezitter van een warmtepomp ook daadwerkelijk in aanmerking zal komen voor een premie die beschikbaar wordt gesteld door de overheid. Wil men namelijk in aanmerking komen dan dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan zoals ondermeer: de hoofdverwarming van een pand moet worden gevormd door het gebruik van een warmtepomp. Dat kan met radiatoren of vloerverwarming. Daarnaast is een voorwaarde die gesteld wordt dat er warmte uit water gewonnen dient te worden door de warmtepomp. Bovenal zal de COP van een bepaalde warmtepomp minimaal een zekere waarde moeten hebben.

Subsidieregeling Vlaanderen maart 2024

Wanneer men in aanmerking komt voor een subsidie dan krijgt men een vaststaand percentage van het aanschafbedrag terugbetaald door de overheid. Daarbij worden ook de kosten voor het installeren van de warmtepomp en de gerekende BTW geteld. Het is verder mogelijk dat men een bepaald bedrag op jaarbasis terugbetaald krijgt door de overheid. Wat exact van toepassing is hangt ondermeer af van de manier van gebruik van de aangeschafte warmtepomp, het rendement van het systeem, en de voorwaarden die elke afzonderlijke gemeente voor zich op heeft gesteld.