Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Werking van een Warmtepomp

De werking van een warmtepomp is op een natuurkundig principe gebaseerd. Op het moment dat men immers een gas of een vloeistof onder een hoge druk samenperst zal eveneens de temperatuur van het gebruikte gas of vloeistof gaan stijgen. In een warmtepomp is een gesloten systeem gecreëerd waar gas of vloeistof eerst in verwarmd wordt door de druk met behulp van een ingebouwde compressor te verhogen. De warmte die op deze wijze is ontstaan kan vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld een woning of een bedrijf te verwarmen wanneer het koud is of om voor warm water in de badkamer of de keuken te kunnen zorgen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een warmtepomp precies

Het tegengestelde effect is overigens ook mogelijk door gebruik te maken van een warmtepomp. Namelijk door de druk te verlagen zal het gebruikte gas of de vloeistof weer warmte op gaan nemen waardoor een ruimte warmte kan verliezen. De warmte die op is genomen door het medium in de warmtepomp kan vervolgens weer naar buiten worden geleid en daaraf worden gegeven aan de buitenlucht. Een voorbeeld van deze vorm van een warmtepomp is terug te vinden in een airco of in een alledaagse koelkast.

Warmtewisselaar in de pomp

Om de warmte uit de omgeving te kunnen betrekken of deze juist te kunnen verwarmen heeft men een warmtepomp nodig. Deze werkt met behulp van een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar bevindt zich in het circuit dat binnen een warmtepomp is gevormd. Behalve het type warmtepompen die enkel maar kunnen verwarmen of koelen zijn er tegenwoordig eveneens exemplaren in de handel gebracht die allebei de mogelijkheden in zich hebben. Met andere woorden: op het moment dat het koud is kan men een vertrek of een woning hiermee verwarmen terwijl juist op warme dagen door middel van dezelfde warmtepomp deze gekoeld kan worden.

Compressor

De druk in een warmtepomp kan verhoogd worden door de aanwezige compressor. Hierdoor is deze erg belangrijk als men de temperatuur wil gaan verhogen. Deze compressor is dan ook de voorname factor bij het bepalen van het rendement van een warmtepomp. Het verhogen van de druk zal dan ook het energieverbruik van een bepaalde warmtepomp meteen beïnvloeden en dus merkbaar zijn. Ideaal dus voor het verwarmen van een woning of zwembad.