Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Zonneboiler doe het zelf

Een steeds groter deel van de mensen die op zoek zijn naar een methode om warmte op te wekken met behulp van de zon zal een zonneboiler, al dan niet in combinatie met een subsidie van de overheid, als een ideale oplossing beschouwen. Een kleiner gedeelte van deze groep wil echter de uitdaging aangaan en zal daarom ervoor kiezen om een doe het zelf zonneboiler aan te kopen. Op het moment dat men voor een dergelijke gedurfde maar voordeligere oplossing kiest dan moet men wel heel goed te beseffen dat een doe het zelf zonneboiler geen klus is die men gauw even uitvoert en doorgaans wel wat technisch inzicht en enig vakmanschap vereist op verschillende werkgebieden. Zodoende kan men flink besparen op de kosten van een zonneboiler.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Kan ik zelf een zonneboiler bouwen?

Voorheen zijn er overigens al een behoorlijk aantal dappere klussers geweest die de uitdaging van een doe het zelf zonneboiler aan durfden te gaan en bovendien daar nog tot op de dag van vandaag van kunnen profiteren. Het is dan ook zeker goed te doen om als doe het zelver een zonneboiler te bouwen. Het is in zo’n geval wel erg gemakkelijk om uit te gaan van een breeds bestaand bouwschema waar de verschillende stappen waarin de zonneboiler gebouwd wordt één voor één goed uit worden gelegd.

Waar moet je op letten?
Bij het maken van een doe het zelf zonneboiler kan er zowel gebruik gemaakt worden van een reeds bestaande boiler, dit is uiteraard de eenvoudigste manier, maar men kan er ook één zelf maken van geschikt plaatwerk dat men op de juiste wijze van isolatie voorziet. Naast een zonneboiler moet er daarnaast nog een opvangvat komen. Hierin kan de zonnecollector dan leeglopen en functioneert het vat als een soort buffer tussen het aanbod en de vraag naar warm water.

Wat heb je nog meer nodig
Naast het materiaal voor het voorraadvat heeft men verder nog verschillende andere materialen nodig zoals bijvoorbeeld een centrale verwarmingspomp, een aantal koperen buizen ten behoeve van de warmtewisselaar), een extra buis die eveneens van koper is gemaakt en voor de aansluiting op de zonnecollector is bestemd en een koperen- of een aluminium plaat. De warmtewisselaar kan men zelf maken door het koper om een buis heen te rollen. Zie ook informatie over de zonneboiler plaatsen.