Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Zelfbouw zonneboiler

Het aanschaffen van een zonneboiler, eventueel met behulp van een subsidie die verstrekt wordt door de overheid, is voor een grote groep mensen die op zoek zijn naar een methode voor het verwarmen van water of een volledige woning met behulp van zonne-energie, de meest perfecte oplossing. Hoewel de meeste mensen een dergelijke installatie kant en klaar kopen en deze vaak ook nog door een erkend installateur laten monteren en installeren gaat een kleine groep consumenten echter liever de uitdaging aan en kiest er bewust voor om de zonneboiler helemaal zelf te gaan bouwen. Hiermee kan men niet alleen gebruik maken van de eigen kennis en vaardigheden maar kan men bovendien op een aantal kosten besparen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Kies voor een bestaand bouwschema

Als men voor een zelfbouw zonneboiler kiest, dient men te beseffen dat een zonneboiler zelf bouwen zeker geen gemakkelijk karweitje zal zijn en dat er heel wat technisch inzicht en vakmanschap op een aantal verschillende gebieden bij zal komen kijken. Op de pagina werking van de zonneboiler kan je de technische details bekijken. Er zijn overigens al een heleboel mensen, die in het verleden deze uitdaging ook aan zijn gegaan en daar tot op dit moment nog steeds van kunnen profiteren. Het is dan ook prima mogelijk om zelf een zonneboiler te gaan bouwen. Het is daarbij wel aan te bevelen om uit te gaan van een bestaand bouwschema waar men stap voor stap duidelijke uit krijgt gelegd over de uitvoering van de bouw.

Tip: gebruik een bestaande boiler

Bij de zelfbouw van een zonneboiler kan men gebruik maken van een reeds bestaande boiler, dit is namelijk de meest gemakkelijke en minder arbeidsintensieve manier. Behalve een zonneboiler dient men ook een opvangvat te maken zodat de zonnecollector leeg kan lopen. Het opvangvat is goed geïsoleerd en fungeert als een soort buffer tussen de collector en de vraag naar warm water. Heeft men twee rechterhanden dan kan men een dergelijk leegloopvat eventueel zelf in elkaar zetten met behulp van plaatmateriaal. Andere materialen die men nodig heeft voor het maken van een zelfbouw zonneboiler zijn onder andere een centrale verwarmingspomp, een aantal koperen buizen ten behoeve van de warmtewisselaar, een extra koperbuis voor de aansluiting op de zonnecollector en een plaat aluminium of koper. Bekijk ook onze pagina met uitleg over de warmtepomp.