Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Werking van de zonneboiler

Een zonneboiler is een toestel dat met behulp van de warmte van de zon water op kan warmen. Hiervoor worden zonnecollectoren geplaatst (dit gebeurt in de meeste gevallen op het dak omdat men daar de meeste straling van de zon op kan vangen) waarin zich een zogenaamde absorber bevindt. Deze is gemaakt van metaal en bedekt met een speciale coating die ervoor moet zorgen dat de zonnewarmte op kan worden genomen. De zonnecollector is eveneens voorzien van een aantal metalen (vaak koperen) leidingen waarin een mengsel stroomt van water en een bepaald percentage antivries. De antivries is aan het water toegevoegd om te kunnen voorkomen dat het tijdens vorstperiodes niet kan bevriezen.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt het precies?

Op het moment dat de zon op de collectoren schijnt zal het overgrote deel van de warmte direct hierdoor worden opgenomen wat betekent dat de zonnecollector direct warmer zal worden en de temperatuur ervan merkbaar zal stijgen. Het watermengsel in de leidingen zal hierdoor ook op worden gewarmd en op hun beurt weer warmte af gaan geven aan het water in de boiler. Om dit mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van een warmtewisselaar die aan de onderzijde van de boiler is gemonteerd.

Doordat de zonneboiler eveneens van een verschiltemperatuur-regelaar is voorzien zal er constant worden gemeten hoe hoog de temperatuur van het water onderin de boiler en dat in de zonnecollector is. Op het moment dat het watermengsel in de zonneboiler een hogere temperatuur heeft bereikt dat het koude water onderin de boiler dan zal er een pomp in werking gesteld worden en zal er warm water vanuit de zonneboiler langs de warmtewisselaar in de boiler worden gevoerd.

Naverwarmen
Doordat de warmtevoorziening van een zonneboiler niet constant is zal men, op momenten dat er niet genoeg warmte van de zon beschikbaar is zoals in de winter, zal men het water dat in de boiler zit na dienen te verwarmen omdat dit anders niet voldoende warm zal zijn voor gebruik als warm kraanwater. Die naverwarmen kan op een aantal manieren gebeuren zoals onder andere door een gas- of oliegestookte ketel, een elektrische weerstand of een warmtepomp te gebruiken. Installatie zonneboiler

Waar moet mijn dak aan voldoen?
Op het moment dat men heeft besloten om de overstap te maken van het gebruik van de conventionele energie naar een zonneboiler om water in huis mee te kunnen verwarmen dan is het uitermate belangrijk dat men zich goed realiseert dat een dak zeker over genoeg ruimte dient te beschikken om een collector met een oppervlak van minimaal 3 vierkante meter (m2) op te kunnen plaatsen. Het is overigens mogelijk om een zonnecollector op zowel een plat dak als een hellend dak te plaatsen.

Ideale situatie: gericht op het zuiden
De helling van een schuin dak moet dan wel in zuidelijke richting geplaatst worden om de optimale hoeveelheid zonnestralen op te kunnen vangen. Men dient er verder goed op te letten dat er gedurende langere periodes geen schaduw over het gekozen dak zal worden geworpen door bijvoorbeeld gebouwen of bomen die in de buurt van het betreffende dak en dus de zonnecollector staan. Dit zou namelijk de opbrengst van het systeem fors kunnen laten dalen.

Kies voor een erkende installateur

De installatie van een zonneboiler kan men met het oog op het eventuele risico op het ontstaan van een lekkages en een eventuele besmetting van het warme water met de gevaarlijke legionellabacterie dan ook het beste aan een gekwalificeerde installateur overlaten. Het alternatief – de zelfbouw zonneboiler – is vaak niet aan te raden. Deze profs kunnen er immers voor zorgen dat eventuele gaten die in een dak gemaakt dienen te worden weer waterdicht maar eveneens goed geïsoleerd af zullen worden gedicht.

Wat kost het laten plaatsen van een zonneboiler?

De kosten die men doorgaans dient te maken voor het in de arm nemen van een erkend installateur zijn in veel gevallen vrij hoog maar wegen daarentegen niet op tegen de kosten die kunnen ontstaan op het moment dat er, door een niet juiste installatie van de zonneboiler, lekkages of tochtige plaatsen in huis ontstaan. Bovendien is een zonneboiler in nagenoeg alle gevallen een forse investering waardoor men niet graag het risico loopt dat er onderdelen beschadigd zullen raken tijdens het monteren ervan. Met andere woorden: de installatie van een zonneboiler en alles wat hierbij komt kijken kan het beste door een deskundige op dat gebied aan worden gelegd om eventuele schade aan de woning of het systeem zoveel mogelijk te voorkomen. Een andere vorm van duurzame energie die de afgelopen periode veel in de aandacht staat is waterstof. Lees er alles over op onze website.