Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Waterstof energie

De letter H staat symbool voor het chemische element waterstof. Deze letter is de afkorting van het Latijn: Hydrogenium. In het periodiek systeem staat waterstof op de eerste plaats en heeft dan ook als atoomnummer 1. Onder normale omstandigheden kan men waterstof dan ook niet in de natuur aantreffen. De reactiviteit van waterstof is echter zo hoog dat deze stof snel verbindingen aan zal gaan met andere elementen. Zo zal waterstof onder atmosferische omstandigheden diwaterstof gaan vormen. Deze verbinding wordt echter ook vaak als waterstof aangeduid.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat is waterstof?

In het hele universum kan men waterstof als meest voorkomend element aanmerken. Het normale isotoop van waterstof bestaat uit één proton en één elektron en dus geen enkele neutron. Waterstof is het enige element dat het moet stellen zonder de aanwezigheid van neutronen. Bij een normale druk heeft waterstof een kookpunt dat ligt op slechts 20,28 K en een smeltpunt van 14,01 K. Hierdoor is waterstof het lichtste gas dat voorkomt.

Geschiedenis van H2

Hoewel al in het jaar 1671 de Iers-Engelse chemicus Robert Boyle een brandbaar gas beschreef dat vrijkwam bij een reactie tussen ijzer samen met een verdund zuur, werd pas in het jaar 1766 ontdekt dat het hier om een chemische element ging. Deze ontdekking werd gedaan door de Britse wetenschapper Henry Cavendish na enkele experimenten die hij uitvoerde met kwik. Cavendish besefte toen echter nog niet dat het zuur de bron van dit element zou zijn. De wetenschapper had namelijk het vermoeden dat het ijzer hiervoor zorgde. De eerste benaming van het element was dan ook brandbaar gas van metalen. De huidige naam waterstof (hydrogenium) werd een paar jaar later door Antoine Lavousier aan het nieuw ontdekte element gegeven. Tip: bekijk ook meer informatie over de warmtepomp en de bijbehorende boiler voor opslag warm water.

Waterstof is een belangrijke stof
Alles en iedereen die op aarde leeft bestaat waterstof en kunnen bovendien ook niet zonder waterstofverbindingen. Water is wellicht de meest bekende verbinding van waterstof met zuurstof maar ook een aantal verschillende aminozuren worden door verbindingen met waterstof gevormd. Wil men echter waterstof op industrieel niveau toe gaan passen dan heeft men daar grote hoeveelheden waterstof voor nodig in zogeheten hydrogenatiereacties zoals bij het produceren van methanol en het harden van oliën en vetten.