Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Mazoutprijs

Door de overheid van ons land is bepaald wat een liter mazout maximaal mag kosten. Dit doet men om te kunnen voorkomen dat er extreem hoge prijzen per liter van deze brandstof gevraagd wordt. Hoewel deze zogenaamde dagprijs wel in het leven is geroepen is het maar uiterst zelden dat een consument ook daadwerkelijk het vastgestelde bedrag voor een liter mazout dient te betalen. Een groot aantal leveranciers van mazout bieden hun klanten in een groot aantal gevallene een zekere korting aan voor elke liter mazout die zijn af zullen nemen. Dit gebeurt echter alleen op het moment dat men een bepaald aantal liters brandstof in één keer tegelijk bij een bepaalde leverancier af zal nemen. Voor kleine hoeveelheden mazout is het namelijk niet rendabel voor de leverancier van de brandstof om de klant een korting aan te bieden.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

De prijzen van een liter mazout februari 2024

De prijs van een liter mazout wordt echter niet alleen maar door de overheid van ons land beïnvloed want ook de prijs die men moet betalen op de wereldmarkt voor één vat ruwe aardolie speelt een belangrijke rol bij de bepaling van de uiteindelijke prijs van één liter mazout. De korting die een leverancier doorgaans aan haar klanten geeft is in de meeste gevallen losstaand van de olieprijs en zal niet direct veranderen zodra deze prijs daalt of stijgt. Op het moment dat er een plotselinge grote verandering in de prijs van een vat ruwe aardolie plaats heeft gevonden dan zal de leverancier in veel gevallen wel de kortingen aan gaan passen.

Een andere factor, die men niet mag vergeten, als het gaat om het bepalen van de prijs voor één liter mazout is de soort mazout die men wil gaan afnemen. Men betaald immers een andere prijs voor de aanschaf van zware mazout in vergelijking tot bijvoorbeeld de veel lichtere variant dieselolie. Hierbij speelt dikwijls de mate waarin de mazout meewerkt aan de vervuiling van het milieu en het klimaat een voorname rol. Zwaardere mazout soorten vervuilen meer en daar zal men dan ook meer voor moeten betalen per liter. Verder speelt de hoeveelheid een belangrijke rol bij de prijsbepaling.

De actuele tarieven voor mazout

Nagenoeg iedere dag is er een andere prijs waar te nemen die men voor één liter mazout (stookolie) moet betalen. Deze zogenaamde dagprijs wordt onder andere bepaald door het bedrag dat men op de wereldmarkt voor een van ruwe aardolie dient te betalen. Deze prijs is dus te beïnvloeden door gebeurtenissen in bijvoorbeeld de olieproducerende regio’s overal ter wereld maar eveneens door natuurrampen die de raffinage van de olie aanzienlijk kunnen bemoeilijken zoals een orkaan of iets dergelijks. Een ander aspect dat de prijs van een liter mazout in februari 2024 mede bepaalt is de soort mazout die men wil gaan gebruiken. Zo zal de zware variant vaak guurder zijn dan lichte stookolie of de dieselolie. Hoe zwaarder de mazout hoe meer deze het milieu zal vervuilen tijdens de verbranding en hoe hoger de heffingen zullen zijn die de overheid hierop heeft gelegd. Hier gaat men uit van het principe: de vervuiler betaald.

Korting vergelijken

Op het moment dat men een aankoop wil gaan doen bij een bepaalde leverancier van brandstoffen is het aan te bevelen om te informeren naar mogelijke kortingen of aanbiedingen die de dagprijs van een liter mazout met een aantal eurocent kunnen verlagen. Voor slechts een paar liter lijkt een dergelijke korting weinig maar zodra men spreekt over bijvoorbeeld 100 liter of zelfs nog meer dan kan een korting van een paar eurocent op elke gekochte liter mazout toch aardig wat voordeel opleveren. Men kan voordat men de mazout aan gaat schaffen ook een paar leveranciers met hun prijzen voor mazout onderling vergelijken en pas hierna bij de voordeligste aankoop te doen. Met andere woorden: door eerst goed rond te kijken en prijzen te vergelijken kan men een behoorlijk bedrag gaan besparen door de mazout juist bij de voordeligste aanbieder in te kopen. Het beste doet men dit in grotere hoeveelheden in plaats van telkens slechts enkele liters aan te schaffen. Maar ook door gebruik te maken van speciale aanbiedingen of extra kortingsacties van een leverancier kan men een stuk voordeliger uit zijn. Zeker omdat de meeste mensen een relatief grote hoeveelheid mazout in één keer aanschaffen kan dit rendabel zijn. Je hebt dan wel een grote tank nodig.