Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Wat is de prijs van een warmtepomp?

Hoewel een warmtepomp voor veel besparing van energie, en dus van geld, kan betekenen is de prijs die men doorgaans voor een dergelijk apparaat moet betalen zeer zeker niet laag te noemen. In de meeste gevallen betekent het aanschaffen van een warmtepomp het doen van een forse investering. Door de alsmaar stijgende energieprijzen heeft men zo’n investering echter in een steeds kortere tijd terugverdiend.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in België?

Op het moment dat men een warmtepomp aan wil gaan schaffen dient men rekening te houden met een aankoopbedrag dat kan variëren van zo’n 6.000 tot 7.000 euro. Uiteraard zal de prijs worden bepaald door het type warmtepomp dat men wil gaan kopen en eventuele extra kosten die men dient te maken voor de aanleg van sommige soorten warmtepompen. Het kan namelijk nodig zijn dat er (voor warmtepompen die hun warmte uit de bodem of uit grondwater halen) een gat geboord moet worden in de grond.

Verschillende soorten systemen
Dit zorgt er dan ook voor dat warmtepompen die hun warmte uit de buitenlucht halen aanzienlijk voordeliger in prijs zijn wanneer men deze vergelijkt met de varianten die warmte uit de bodem of het grondwater betrekken. Een warmtepomp die warmte wint uit de lucht heeft echter om te kunnen werken een zogenaamde collector nodig die dikwijls voor een meerprijs zal zorgen. Een dergelijke collector wordt vaak op een dak van een gebouw geplaatst om daar voldoende buitenlucht te kunnen aanzuigen.

Subsidie + terugverdientijd

Ondanks dat de prijs van een warmtepomp als erg hoog kan worden beschouwd is het overwegen zeker de moeite waard gezien de kosten die men ermee kan besparen. Bovendien zou men met meerdere huishoudens een warmtepomp aan kunnen schaffen waardoor de kosten dikwijls lager uit zullen vallen maar men alsnog van de voordelen gebruik kan maken. Krijgt men bovendien nog subsidie van de overheid vanwege de aanschaf van een energievoorziening, die niet alleen schoon maar ook erg duurzaam is, dan zal de zogeheten terugverdientijd van een warmtepomp nog verder verkort worden. Op het moment dat deze terugverdientijd geheel is verstreken kan men gaan profiteren van een vorm van energie die niet alleen gratis maar ook met name helemaal groen is.

Leave a Comment