Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Zonnepanelen plaatsen

Door het plaatsen van één of meerdere zonnepanelen kan men niet alleen geld gaan besparen op de energierekening maar zeer zeker ook een belangrijke bijdrage leveren aan de ontlasting van het milieu. Na verloop van tijd zal de investering zichzelf hebben terugbetaald waarna men feitelijk gratis elektriciteit met behulp van de zon op kan wekken.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Voordat men zonnepanelen gaat plaatsen is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor de energievraag van een bepaald huishouden of bedrijf. Verder dient men te bepalen of men de elektrische apparaten die aanwezig zijn volledig op zonne-energie wil laten werken of dat dit slechts een aanvulling zal zijn op de stroom die men afneemt van het openbare lichtnet. Het kan zelfs zo zijn dat men een overcapaciteit wil nemen om zo elektriciteit aan het elektriciteitsbedrijf te kunnen verkopen.

Plaatsing op het zuiden

Hoewel er allerlei soorten en maten zonnepanelen bestaan worden de meeste grote exemplaren op daken van woningen en gebouwen geplaatst. Juist daar kan men het meeste zonlicht opvangen en dus de hoogste rendement behalen. Met name zonnepanelen die op het zuiden zijn geplaatst kunnen een hoge opbrengst bereiken. Bij de plaatsing van zonnepanelen kan men dan ook het beste aan deze zijde van een gebouw de zonnepanelen aanbrengen. Op een hellend dak kan dit dan het beste gebeuren onder een hoek van zo’n 35 graden. Zie ook de verschillende voordelen en nadelen.

Maar niet alleen op een hellend dak is het mogelijk om een zonnepaneel te plaatsen want ook platte daken lenen zich hier goed voor. Echter dient men dan een soort bak te plaatsen waarin de zonnepanelen worden geplaatst in een ideale hellingshoek. Bovendien worden ze zo voldoende stevig vastgezet zodat er geen schade aan kan optreden tijdens storm of harde wind.

Installatie door deskundige installateur
Hoewel sommige mensen besluiten om de plaatsing van zonnepanelen zelf te doen is het in de meeste gevallen echter aan te raden hiervoor een deskundig installateur in de arm te nemen. Op die manier is de kans het geringste dat er schade aan de zonnepanelen toe wordt gebracht tijdens het monteren en de kans juist het grootst dat men een optimaal rendement heeft van het systeem.

Voor mensen die tamelijk handig zijn is de plaatsing van één op meerdere zonnepanelen in een aantal gevallen redelijk goed uit te voeren maar andere personen kunnen een dergelijk karwei het beste aan een deskundige installateur overlaten. Deze professional kan er immers voor zorgen dat een zonnepaneel op een veilig wijze geïnstalleerd en gemonteerd wordt waarbij een zo optimaal mogelijke plaats voor het paneel kan worden bepaald. Bovendien kunnen sommige systemen een verzwaring van het dak nodig maken. Of dit het geval is kan een erkend installateur eenvoudig onderzoeken. Zou men een dergelijke verzwaring namelijk niet uitvoeren dan loopt men het risico dat het dak beschadigd raakt of dat er ongevallen gebeuren doordat het dak niet is berekend op een hoog gewicht van bepaalde zonnepanelen.

Waar moet ik op letten bij plaatsing?

Een systeem van zonnepanelen is niet enkele uit de panelen zelf opgebouwd maar eveneens uit een inverter (omvormer), eventueel een meetstation, divers montagemateriaal en eventueel ook nog een zogenaamde console. De zonnepanelen zullen het zonnelicht opvangen en dit omzetten in bruikbare elektriciteit. De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken is een gelijkstroom die door de omvormer om wordt gevormd tot elektriciteit die wel geschikt is voor het reguliere lichtnet. De omvormer is dan ook onmisbaar bij de installatie van zonnepanelen.

Gebruik een meetstation
Het is aan te raden om een meetstation te aan het systeem toe te voegen op het moment dat men besluit om zonne-energie te gaan gebruiken. Een dergelijk meetstation brengt immers het huidige vermogen van de zonnepanelen in beeld en men kan aan de hand hiervan nagaan of het systeem naar behoren zijn werk doet. Het gebruik van een console bij de installatie van zonnepanelen is enkel noodzakelijk indien de zonnepanelen op een plat dak zullen worden geplaatst. Consoles zijn een soort holle bakken die ervoor zorgen dat de zonnepanelen in een optimale hellingshoek geplaatst kunnen worden en bovendien niet door harde wind of storm kunnen beschadigen of zelfs van het dak af kunnen waaien.

Wil men zeker zijn van een optimale werking en de kans op defecten of beschadigingen aan het systeem beperken dan is het verstandig een erkend installateur in de arm te nemen.