Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Nadelen van zonnepanelen

Aan het gebruik van zonnepanelen wordt in de regel veel positieve aandacht besteed. Helaas zitten er niet alleen maar positieve kanten aan het gebruik van deze methode om energie op te wekken door gebruik te maken van het zonlicht. Aan deze nadelen wordt door veel voorstanders van het gebruik van zonnepanelen in veel gevallen voorbij gegaan.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

In ons land schijnt de zon niet voldoende om met slechts een beperkt aantal zonnepanelen aan de volledige energiebehoefte te kunnen voldoen. Het gevolg is dat wanneer men besluit om op deze energiebron over te stappen een groot deel van het dak bedekt dient te worden met panelen wat niet door iedereen als even fraai wordt beschouwd. Op die manier kunnen de panelen voldoende zonnestralen opvangen omdat vaak de zon achter een wolkendek verscholen zit.

Wat zijn nog meer minpunten?

Als ander nadeel van het gebruik van zonnepanelen wordt het kostenplaatje van een goed werkend systeem en genoemd. Voor een groot aantal mensen is dit wellicht de meest belangrijke reden om af te zien van deze schone en duurzame vorm van energie opwekken. Doordat de levensduur van een zonnepaneel ongeveer dertig jaar is zal men slechts enkele jaren geheel gratis stroom op kunnen wekken. Dit dient goed mee genomen te worden in de berekening van het rendement. Volgens sommige mensen weegt dit nauwelijks op tegen de hoge prijs die moet worden betaald voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen en de overige zaken om een goed functionerend systeem te krijgen.

Productie niet milieuvriendelijk
De productie van zonnepanelen is, in tegenstelling tot het gebruik niet bepaald vriendelijk voor het milieu te noemen omdat er met stoffen gewerkt wordt die het milieu aanzienlijke schade toe kunnen brengen. Enkele stoffen die bij een productieproces kunnen worden gebruikt zijn arseen, zoutzuur, cadmium en fosfor. Om deze reden dienen een aantal soorten zonnepanelen zelfs aangeboden te worden voor een speciale verwerkingswijze op het moment dat ze zijn versleten. Ook bij het produceren van verwante producten zoals een omvormer zijn schadelijk voor het milieu.

Bovendien kost de productie van zonnepanelen erg veel energie. Deze energie wordt in veel gevallen nog wel opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen waardoor het milieu eveneens sterk zal worden belast door onder andere de uitstoot van schadelijke broeikasgassen zoals bijvoorbeeld kooldioxide (CO2). Het gevolg hiervan: snelle opwarming van de aarde.