Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Omvormer zonnepanelen

Het enkel plaatsen van zonnepanelen heeft slechts weinig nut. De elektriciteit die op deze manier op wordt gewekt is namelijk niet geschikt om huishoudelijke apparaten en andere toestellen in een woning of bedrijf te laten werken. Zonnepanelen zetten het opgevangen zonlicht namelijk om in een gelijkstroom. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken als voeding voor allerlei apparaten in huis of bedrijf is het nodig om een inverter in het systeem op te nemen. Een inverter wordt ook vaak een omvormer genoemd naar de werking van het apparaat.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Een omvormer, vormt zoals de naam al aangeeft, gelijkstroom om in een wisselstroom van 230 Volt zoals men die kent van het reguliere lichtnet. Hiermee zal het dan ook mogelijk zijn om allerlei apparaten van schone, duurzame en goedkope zonne-energie te voorzien. Op die manier profiteer jij van een hoog rendement. Met andere woorden: de omvormer maakt de minder goed bruikbare elektriciteit juist wel goed toepasbaar binnen een huishouden of een bedrijfssituatie. Wist je dat de overheid meebetaalt aan nieuwe zonnepanelen? Zie hiervoor ook de pagina over premies.

Wat doet een omvormer precies?

In het algemeen zijn omvormers apparaten die een invoerspanning om kan vormen tot een andere spanning. In tegenstelling tot een zogenaamde transformator is een omvormer in staat om een gelijkstroom om te zetten in een wisselspanning. Verder kan een omvormer een wisselspanning omvormen tot een wisselspanning met een andere frequentie. Het is om deze reden dat men kan spreken van een spanningsomvormer of een frequentieomvormer al naar gelang de toepassing van het apparaat. Op de markt zijn ook omvormers verkrijgbaar die een combinatie zijn van beide type omvormers.

Halfgeleiders en brugschakeling
De werking van de meeste omvormers is echter gebaseerd op het volgende principe: met behulp van een wisselrichter wordt de gelijkspanning omgevormd tot wisselstroom. De wisselrichter wordt hierbij gevormd uit halfgeleiders die in een zogeheten brugschakeling zijn geplaatst. De verkregen wisselspanning wordt hierna naar de gewenste spanning getransformeerd. Op het moment dat de invoerspanning een wisselstroom is dan wordt deze met behulp van een condensator of een laagdoorlaatfilter gelijkgericht en afgevlakt.

Omvormers zijn dus niet alleen apparaatjes die worden gebruikt in systemen om zonne-energie mee op te wekken maar kunnen ook worden toegepast op het moment wanneer men een apparaat dat werkt op 230 Volt met behulp van een autoaccu moet werken.