Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Premie zonnepanelen België

De steun voor het gebruik van zonnepanelen wordt door de Vlaamse overheid op diverse manieren financieel aangemoedigd. Zo kan men bijvoorbeeld steun ontvangen voor de plaatsing van zonnepanelen in de vorm van premies, vermindering van belasting en de afgifte van zogeheten groenestroomcertificaten.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

De federale overheid van België geeft de bezitter van zonnepanelen een vermindering van belastingen voor het plaatsen van zonnepanelen die veertig procent van de totale factuur bedraagt. Het eerste jaar zal men een maximaal bedrag van 3.600 euro in kunnen brengen. Het nog resterende bedrag kan men naar de drie daarop volgende jaren over kunnen dragen, mits de woning waarin men woont ouder is dan vijf jaren.

De werking van groenestroomcertificaten

Door de overheid van Vlaanderen worden zogeheten groenestroomcertificaten afgegeven voor de productie van elektriciteit met behulp van allerlei soorten zonnepanelen. Voor iedere 1000 kWh stroom die men op deze manier opwekt ontvangt de eigenaar van de zonnepanelen één groenestroomcertificaat. Zo’n certificaat kan vervolgens weer bij de netwerkbeheer in worden gewisseld tegen een bepaald bedrag in geld. In het jaar 2010 kon men voor een groenestroomcertificaat een bedrag van 350 euro ontvangen en dat gedurende een periode van twintig jaar. Met ingang van dit jaar echter geldt er wel een belangrijke voorwaarde: men kan dan namelijk alleen nog maar groenestroomcertificaten ontvangen op het moment dat het dak van de betreffende woning van voldoende isolatie is voorzien.

Premies van gemeenten, provincies en netwerkbeheerders

Naast de federale en Vlaamse overheid bieden ook een groot aantal gemeentes, provincies en netwerkbeheerders in België nog extra premies wanneer men overgaat tot het plaatsen en gebruiken van solar. Het beste kan men bij de plaatselijke instanties informeren voor welke premies men in aanmerking kan komen.

De reden waarom de diverse oberheden en instanties dergelijke premies in het leven hebben geroepen is dat men de drempel wil verlagen voor de overstap naar het gebruik van schone en duurzame energie. Het aanschaffen van een systeem met zonnepanelen is voor de meeste mensen zonder deze premies een aanzienlijke investering. Om toch het gebruik ervan te stimuleren worden deze premies in het vooruitzicht gesteld. Zo wordt niet alleen de consument tegemoetgekomen maar ook het milieu minder belast met schadelijke verbrandingsstoffen.