Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Groenestroomcertificaten

Het opwekken van schone en duurzame groene energie heeft in heel België een enorme vlucht genomen nadat de overheid het systeem van de zogenaamde groenestroomcertificaten (gsc) in het leven heeft geroepen. De vergoeding van deze certificaten zijn echter niet overal gelijk maar verschillen van gewest tot gewest. Dit heeft tot gevolg dat men in België een drietal verschillende vergoedingen kan krijgen voor een groenestroomcertificaat en wordt het land, als het ware in drie delen opgedeeld namelijk : Brussel, Vlaanderen en Wallonië.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat zijn Groenestroomcertificaten?

Het Brussels Gewest gebruikt een systeem waarbij uit wordt gegaan van het geïnstalleerde oppervlak aan zonnepanelen. Hier krijgt men voor iedere 1000 kWh opgewekte stroom een aantal groenestroomcertificaten die gebaseerd zijn op het oppervlak. Zo ontvangt voor de eerste 20 vierkante meter (m2) 7,27 gsc/m2. Voor de daarop volgende 40 m2 krijgt men dan 5,45 gsc/m2 en 3,63 gsc/m2 voor de resterende vierkante meters oppervlak. Om voor de gsc een beste prijs te kunnen krijgen in het Brussels Gewest dient men de verschillende energieleveranciers te gaan vergelijken. Er is namelijk geen vaste prijs voor één gsc vastgesteld. In het Brussels Gewest kan men bovendien maar gedurende 10 jaar groenestroomcertificaten krijgen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen waar deze periode 20 jaar duurt. Bekijk ook hoe dit werkt in combinatie met bijvoorbeeld energie met waterstof of verwarmen met een warmtepomp,

GSC verkopen aan leveranciers

Een ander voordeel van het systeem dat men in Vlaanderen hanteert is dat het er hier veel eenvoudiger aan toe gaat. Men krijgt hier per 1.000 kWh opgewekte stroom één gsc van de VREG. Particulieren kunnen deze gsc aan energieleveranciers verkopen zodat deze aan hun percentage voor het afnemen van groene energie kunnen komen. De Vlaamse overheid heeft bovendien een vast bedrag per gsc opgelegd gedurende een periode van 20 jaar na ingebruikname van de installatie.

Hoe gaat dit in Wallonië?
Wallonië gebruikt een systeem waarbij gekeken wordt naar de hoeveelheid bespaarde CO2. Hier kan men per geproduceerde 1.000 kWh niet één maar meerdere gsc ontvangen. Aan het uit te betalen bedrag is een minimum verbonden en kan men hierop gedurende 15 jaar een beroep doen. Voor de eerste 5 geïnstalleerde kWp ontvangt men 7 gsc/MWh, voor de volgende 5 KWp: 5 gsc/MWh en voor meer dan 10KWp krijgt men 1 gsc/MWh toegekend.