Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Subsidie Warmtepomp

De prijs die men tegenwoordig voor energie moet betalen is de laatste jaren aanzienlijk hoger geworden en zal naar verwachting de komende jaren alleen nog maar verder stijgen. Deze prijsstijging wordt onder andere veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen bij het opwekken van energie door de energiebedrijven. Deze brandstoffen dreigen niet alleen binnen een afzienbare tijd op te raken maar zorgen bovendien bij verbranding voor het ontstaan van schadelijke stoffen zoals de broeikasgassen kooldioxide (CO2), stikstofgas (NOx) en methaangas. Het gevolg van het opwekken van energie op deze manier zorgt dan ook voor de versnelde opwarming van de aarde met alle nadelige gevolgen van dien.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Warmtepomp met subsidie aanschaffen

Voor de Belgische overheid is het dan ook erg belangrijk dat een steeds groter deel van alle energie die in ons land wordt opgewekt bestaat uit een duurzame en schone vorm. Om dit te kunnen bereiken heeft men diverse vormen van fiscale voordelen en financiële tegemoetkomingen in het leven geroepen voor bepaalde mensen die besluit om over te stappen naar onder andere het gebruik van een warmtepomp.

Bijdrage van de overheid

Dit wil echter niet zeggen dat iedereen die een warmtepomp aan heeft geschaft ook daadwerkelijk in aanmerking zal komen voor een subsidie van de overheid. Wil men in aanmerking komen dan dient men te voldoen aan een aantal voorwaarden zoals bijvoorbeeld: de hoofdverwarming van een gebouw dient door het gebruik van een warmtepomp te worden gevormd. Verder is een voorwaarde die wordt gesteld dat er warmte uit water dient te worden gewonnen door deze warmtepomp. Bovendien zal de COP van de warmtepomp tenminste een bepaalde waarde moeten bedragen. Voor een goede werking heb je vaak wel minimaal vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren nodig.

Voorwaarden

Komt men in aanmerking voor een dergelijke subsidie dan krijgt men een vooraf bepaald percentage van het aankoopbedrag door de overheid terugbetaald. Hierbij worden bovendien de kosten van de installatie van de warmtepomp en de gerekende BTW gerekend. Het is eveneens mogelijk dat men een bepaald bedrag per jaar krijgt terugbetaald door de overheid. Wat precies van toepassing is hangt onder andere af van de wijze van gebruik van de warmtepomp en de regels die iedere gemeente afzonderlijk hiervoor heeft bepaald. Vooraf informeren is dan ook aan te raden. Lees ook alles over subsidie voor windenergie.