Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Condensatieketel prijs

Net zoals voor elke soort verwarmingsketel zal men bij de aankoop ervan dikwijls diep in de buidel moeten tasten. Toch is het niet altijd verstandig om te kiezen voor verwarmingsketels die het minste kosten. Dit zijn tegenwoordig namelijk vaak de conventionele verwarmingsketels die doorgaans een laag rendement kunnen behalen. Het voordeel dat men dan bij de aankoop ervan meent te hebben zal echter al na enige tijd betaald dienen te worden aan het energiebedrijf. Een conventionele verwarmingsketel is namelijk veel minder zuinig met energie dan bijvoorbeeld een condensatieketel.

Eneco Engie Essent Luminus
eneco-logo engie-logo essent-logo liminus-logo
Beste keus Betrouwbaar Klantvriendelijk Goede service
Aanbod Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Gas:
Stroom:
Mazout:
Aanbieding €160+ Korting €50+ Korting €50+ Korting €50+ Korting
Beoordeling
Afsluiten

Wat kost een Condensatieketel

Doordat een condensatieketel de warmte uit de rookgassen gebruikt om het retourwater te kunnen voorverwarmen zal men aanzienlijk op het gebruik van energie kunnen besparen en dus minder energie in hoeven te slaan. Dit spaart vaak enorm op de energienota. Feit is echter wel dat men een hoger bedrag dient te betalen bij het kopen van een condensatieketel. Deze meerprijs, in vergelijking tot de prijs van een energieverspillende verwarmingsketel, is dan ook al na een relatief korte tijd weer terug te verdienen.

Actuele prijzen maart 2024
Natuurlijk zijn de prijzen van de verschillende merken en types condensatieketels niet allemaal hetzelfde maar variëren naarmate het rendement dat de toestellen weten te behalen en de capaciteit die de ketel heeft. Op die manier kan men niet alleen besparen op energie door de aanschaf van een condensatieketel maar ook nog een exemplaar kiezen dat af is gestemd op het persoonlijke energieverbruik en de vraag naar warmte.

Voordelen

Voldoet men bovendien aan een aantal voorwaarden dan kan men in aanmerking komen voor bepaalde subsidies, premies en fiscale voordelen die door de overheid in het leven zijn geroepen om het verspillen van energie tegen te kunnen gaan. Door de bezitters van een condensatieketel tegemoet te komen met een financiële bijdrage of bijvoorbeeld door een vermindering van de belasting in het vooruitzicht te stellen hoopt de overheid dat steeds meer mensen dergelijke energiezuinige toestellen aan zullen gaan schaffen en zo het milieu gaan ontzien. Door deze voordelen zal de condensatieketel in een korte tijd zijn terugverdiend. De uiteindelijke kostprijs van een condensatieketel is daardoor lager geworden wat de overstap naar een condensatieketel vergemakkelijkt.


Kostprijzen condensatieketels

Met de kostprijs van een condensatieketel wordt het bedrag bedoeld dat nodig is geweest om de ketel te kunnen maken en te kunnen leveren aan de consument. Dit is dus niet de prijs die de klant ervoor betaald maar waarvoor de leverancier het toestel in heeft gekocht. De leverancier zal er op zijn beurt nog een bedrag aan onkosten en winst aan de kostprijs toevoegen voordat de uiteindelijke aanschaf prijs is bepaald.

De kostprijs van een condensatieketel wordt bepaald door een aantal factoren die te maken hebben met de ontwikkeling, de productie en het transport van de grondstoffen en de condensatieketel zelf van de producent naar de uiteindelijke plaats van bestemming. Naast de kosten die een fabrikant van condensatieketels moet maken voor de aanschaf van alle grondstoffen en halffabricaten komen er verder nog kosten bij voor bijvoorbeeld het loon van de werknemers die het toestel in elkaar zetten, dit verpakken en dergelijke maar ook voor het verpakkingsmateriaal zelf en de administratieve kosten die heel het productieproces met zich meebrengt.

Welke materialen worden gebruikt?

De gekozen materialen zullen in alle gevallen een belangrijke factor zijn bij de uiteindelijke bepaling van de kostprijs van een condensatieketel. In de regel kan men stellen dat hoe beter het materiaal van kwaliteit is hoe meer dit moet kosten en hoe hoger de uiteindelijke kostprijs van de condensatieketel zal worden. Verder zullen allerlei extra snufjes die aan een toestel toe worden gevoegd voor een verhoging van de kostprijs gaan zorgen. Een condensatieketel die bijvoorbeeld uit is gerust met een zogenaamde weersafhankelijke regeling zullen bijvoorbeeld vaak meer moeten gaan kosten dan exemplaren die een dergelijke voeler niet hebben.

Fabrikant en logistieke kosten
Verder zal de kostprijs beïnvloed worden door het rendement dat een bepaalde condensatieketel zal weten te behalen. De fabrikant kan een hoger bedrag vragen voor toestellen die zuinig met energie om kunnen gaan en daarmee uiteindelijk de consument energie en dus geld zal gaan besparen. Op het moment dat de condensatieketel bij de leverancier aankomt zijn er niet alleen gemaakte onkosten in de kostprijs berekend maar ook een zekere winst voor alle partijen die aan het ontwikkelings-, het productie- en transportproces hebben meegewerkt.